avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Pensie facultativa pilonul 3
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Pensie facultativa pilonul 3

In luna februarie 2010 am incheiat un contract pentru pensie facultativa pilonul 3 cu [Editat-un fond de pensii privat], iar contractul l-am dus la intreprinderea unde lucrez (spital) la salarii si din luna februarie 2010 pana in august 2012 mi-a fost retinuta contributia si virata catre aceasta. Azi verbal personalul de la RUNOS si apoi directorul economic mi-a comunicat verbal ca nu imi va mai retine nici o contributie si nici nu va mai vira la firma de asigurari nici o contributie pentru ca nu mai vor sa faca acest serviciu.
As dori sa stiu normele legale pentru aceasta pensie facultativa pilonul 3 daca intra sau nu in sarcina angajatorului sa faca aceste demersuri de deducerea impozitului pe salar, retinerea si virarea catre firma de asigurari a contributiei.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Octombrie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 23:41, 5 Octombrie 2012
adelaaringhe a scris:

[...] se retin si se vireaza de catre angajator sau, dupa caz de catre participant, [...]


Prin asta inteleg ca procedura se stabileste de cele doua parti printr-un acord sau contract etc.
Stimata doamna, exista un cuvant acolo : "sau", ce poate fi inlocuit cu "ori", in niciun caz cu "si". In acest context cuvantul "sau" lasa loc de interpretare a legii si ii da posibilitatea angajatorului sa aleaga. NU IL OBLIGA, doamna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensii facultative ENGFULL ENGFULL cei ce se ocupa de incheierea unor astfel de pensii , vin la angajatori cu un "formular de instiintare a angajatorului " ..........insa legea pensiilor ... (vezi toată discuția)
Cum poti verifica daca angajatorul tau a virat contributia ta la fondul de pensii facultative la care ai aderat? Roxana Ana Cernat Roxana Ana Cernat Situatie: Am fost intrebata recent despre modalitatea prin care un angajat poate sa verifice daca angajatorul sau a virat contributia sa la fondul de pensii ... (vezi toată discuția)
Pensia facultativa ( pilon iii) stroeion stroeion Primaria poate sa contribuie la pensia facultativa a unui angajat (functionar public) ? Daca da, in baza carei legi ? Concret, ce poate face ? (vezi toată discuția)