avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... PENSIA FACULTATIVA ( PILON III)
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

PENSIA FACULTATIVA ( PILON III)

Primaria poate sa contribuie la pensia facultativa a unui angajat (functionar public) ?
Daca da, in baza carei legi ?
Concret, ce poate face ?
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 23:46, 23 Martie 2011
Personal consider ca primaria nu are vreo legatura cu pensia facultativa care este o pensie privata si fara legatura cu sistemul public de pensii si nici atunci nu exista legatura cu primaria.
Orice angajator poate contribui la pensia facultativa a oricarui angajat, pe perioada CIM a acestuia.Temeiul legal este :
Legea nr. 204/2006Art. 76. - (1) Contribuţiile la un fond de pensii facultative se stabilesc conform regulilor acelei scheme de pensii facultative, se reţin şi se virează de către angajator sau, după caz, de către participant, odată cu contribuţiile de asigurări sociale obligatorii, în contul fondului de pensii specificat în actul individual de aderare.
(2) Contribuţia la un fond de pensii facultative poate fi de până la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care aderă la un fond de pensii facultative.
(3) Contribuţia prevăzută la alin. (2) poate fi împărţită între angajat şi angajator potrivit prevederilor stabilite prin contractul colectiv de muncă sau, în lipsa acestuia, pe baza unui protocol încheiat cu reprezentanţii angajaţilor.
(4) Angajatorul şi sindicatul sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor, prin contractul colectiv de muncă la nivel de unitate, grup de unităţi sau de ramură, ori angajatorul singur sau prin asociere cu alţi angajatori şi reprezentanţii salariaţilor, în lipsa unui contract colectiv de muncă şi/sau în lipsa sindicatului, pot propune participarea la un fond de pensii facultative.

Ramane numai sa si vrea!!!:(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poti verifica daca angajatorul tau a virat contributia ta la fondul de pensii facultative la care ai aderat? Roxana Ana Cernat Roxana Ana Cernat Situatie: Am fost intrebata recent despre modalitatea prin care un angajat poate sa verifice daca angajatorul sau a virat contributia sa la fondul de pensii ... (vezi toată discuția)
Pensie facultativa pilonul 3 ContSters23466 ContSters23466 In luna februarie 2010 am incheiat un contract pentru pensie facultativa pilonul 3 cu [Editat-un fond de pensii privat], iar contractul l-am dus la ... (vezi toată discuția)
Pensii facultative ENGFULL ENGFULL cei ce se ocupa de incheierea unor astfel de pensii , vin la angajatori cu un "formular de instiintare a angajatorului " ..........insa legea pensiilor ... (vezi toată discuția)