avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii HG 613-2013 deduceri impozit pensii facultative
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

HG 613-2013 deduceri impozit pensii facultative

Am citit pe site : Conform modificarilor din HG nr. 613/2013, care au intrat in vigoare in 22 august, deducerea contributiilor retinute pentru scheme de pensii se va putea realiza numai pe baza documentelor privind calificarea schemelor de pensii facultative respective, emise de Autoritatea de Supraveghere Financiara, la solicitarea angajatorului.

Ce inseamna 'calificarea schemelor de pensii facultative"?
Practic, ce va trebui sa facam? Toti angajatorii din Ro vor trimite a adresa catre Autoritatea de Supraveghere Financiara? adresa scrisa presupun, dupa care vom primi acel document presupun ca in 30 de zile
Stie cineva alte lucruri despre aceasta schimbare?

"Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data inregistrarii cheltuielilor de catre angajator"- asta ca aplicare insemana ca depasirea celor 400 euro se verifica prin cumulare suma pensie lunar/curs euro la data virarii salariilor?
Cel mai recent răspuns: gheorghe.stanoiu , utilizator 12:47, 3 Ianuarie 2014
Buna ziua,

Eu am gasit pe site-ul ASF urmatoarele informatii, care sper sa va fie utile:

"INFORMARE

cu privire la aplicarea dispoziţiilor cuprinse în Hotărârea Guvernului nr. 613/2013 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 528 din 22/08/2013

Ca urmare a publicării Hotărârii Guvernului nr. 613/2013 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, facem următoarele precizări:


I. Pentru contribuţiile plătite la fondurile de pensii facultative din România constituite în baza Legii nr. 204/2006 privind fondurile de pensii facultative, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă acelaşi tratament fiscal ca şi până în prezent, în baza actului individual de aderare la fondul de pensii facultative şi al documentelor care probează plata contribuţiilor fondul de pensii facultative. Astfel:

◾Pentru cheltuielile plătite de angajator pentru angajat, la calculul impozitului pe profitul societăţii, se acordă deductibilitate în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 de euro, într-un an fiscal, pentru fiecare participant, pentru cheltuielile înregistrate de angajator în numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, potrivit Legii nr. 204/2006.
◾Pentru cheltuielile plătite de angajat în nume propriu, la calculul impozitului pe venit, se acordă deductibilitate în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 de euro, într-un an fiscal, pentru fiecare participant, pentru sumele plătite de angajat în nume propriu la schemele de pensii facultative, potrivit Legii nr. 204/2006.

Fondurile de pensii facultative care sunt constituite şi funcţionează conform prevederilor Legii nr. 204/2006 şi pentru care se acordă deductibilitate fiscală sunt cele care se regăsesc pe pagina de internet a Autorităţii de Supraveghere Financiară, www.asf.ro în secţiunea Supraveghere, Registre electronice, Pensii private Pilonul III. Astfel, în contextul în care aceste fonduri de pensii facultative sunt reglementate, supravegheate şi controlate de Autoritatea de Supraveghere Financiară în baza Legii nr. 204/2006, considerăm că nu mai este necesară emiterea unei calificări suplimentare.


II. Pentru contribuţiile plătite la fondurile de pensii facultative din statele membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, se acordă aceeaşi deductibilitate ca şi pentru contribuţiile plătite la fondurile de pensii facultative din România, cu menţiunea că Autoritatea de Supraveghere Financiară va emite, pentru fiecare caz în parte, care îi este supus atenţiei, o calificare a fondului de pensii respectiv."

Atasez si link-urile:

[ link extern ]

[ link extern ]


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensii facultative - venit salarial cdcd cdcd Buna ziua, La o firma angajatorul plateste pt angajati pensie facultativa. In luna decembrie se depaseste suma de 400 de euro/salariat. Suma care depaseste ... (vezi toată discuția)
Pot deduce costul unei asigurări private? semenicul semenicul Sunt pensionar si am venituri independente pentru care voi plati impozit tip CASS la anul. Intrebare, pot deduce costul unei asigurari private din aceste ... (vezi toată discuția)
Scutire 400 euro pfa Alexutu123 Alexutu123 Eu lucrez ca pfa. Pot scuti de impozit pe venit net, suma de 400 euro echivalent in cazul in care inchei o polita de asigurare pensie facultativa? (vezi toată discuția)