avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Scutire 400 euro pfa
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Scutire 400 euro pfa

Eu lucrez ca pfa. Pot scuti de impozit pe venit net, suma de 400 euro echivalent in cazul in care inchei o polita de asigurare pensie facultativa?
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2019
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Alexutu123 , utilizator 20:12, 1 Aprilie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va redau din art. 68 cod fiscal alin.(5) Următoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:
g) contribuțiile la fonduri de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare, și cele reprezentând contribuții la schemele de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislația privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, efectuate către entități autorizate, stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European, plătite în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfășoară individual sau într-o formă de asociere, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană;
Si din normele metodologice: Limita echivalentului în euro a cheltuielilor deductibile limitat, prevăzută la art. 68 din Codul fiscal, se transformă în lei la cursul mediu comunicat de Banca Națională a României pentru anul în care s-a efectuat plata, adica pentru 2018 este 4,6535 lei.
Multumesc. Si deci suma maxima de 400 euro echivalent se scade din impozit sau din venitul brut, ca si cheltuiala?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot deduce costul unei asigurări private? semenicul semenicul Sunt pensionar si am venituri independente pentru care voi plati impozit tip CASS la anul. Intrebare, pot deduce costul unei asigurari private din aceste ... (vezi toată discuția)
Pensii facultative - venit salarial cdcd cdcd Buna ziua, La o firma angajatorul plateste pt angajati pensie facultativa. In luna decembrie se depaseste suma de 400 de euro/salariat. Suma care depaseste ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile Luminita78 Luminita78 Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: Daca la o firma, patronul vrea sa incheie pentru angajatii sai asigurari de pensii private facultative si ... (vezi toată discuția)