Mai exact, vorbim de patru proiecte de norme ce au primit acordul ASF, care stabilesc cadrul legal în care va funcționa sistemul de pensii suplimentare ce pot fi oferite de angajatori salariaților proprii, respectiv pensiile ocupaționale. Pentru se putea aplica, proiectele trebuie să fie publicate în Monitorul Oficial.
Astfel, după ce aceste norme vor fi oficializate, mecanismul pensiilor ocupaționale va fi funcțional, astfel încât angajatorii vor putea să propună salariaților o schemă de pensii ocupaționale, detalii despre cum se va putea face acest lucru fiind de găsit în acest material scris de redacția noastră.
Aceste norme vin ca urmare a apariției, în această lună, a Legii nr. 1/2020, document ce dă posibilitatea înființării de scheme și fonduri de pensii ocupaționale. În esență, ele apar pentru a detalia și completa cadrul de reglementare a acestui nou sistem de pensii suplimentare.
La modul concret, cele patru proiecte de act normativ stabilesc detalii privind autorizarea fondului de pensii ocupaționale, autorizarea administratorilor de fonduri de pensii ocupaționale, prospectul fondului de pensii ocupaționale și capitalul social al administratorului de fonduri de pensii ocupaționale.
Astfel, potrivit normelor aflate în dezbatere, fondurile de pensii vor fi constituite pe bază de contract de societate, iar inițiativa constituirii fondului va aparține unui administrator autorizat, ce se va ocupa, de altfel, și de întocmirea contractului în formă scrisă.
Apoi, un alt proiect de normă ASF stabilește că fondurile de pensii ocupaționale vor putea fi administrate de societățile de pensii, societățile de administrare a investițiilor și societățile de asigurare de viață care sunt autorizate să administreze fonduri de pensii facultative și/sau fonduri de pensii administrate privat.
Totodată, proiectele prevăd și nivelul capitalului social minim ce va fi necesar pentru desfășurarea activității de administrare a fondurilor de pensii ocupaționale. Acesta va trebui să fie, mai exact, echivalentul în lei al sumei de 1,5 milioane de euro.
După cum stabilește Legea nr. 1/2020, pensia ocupațională va fi facultativă, schema de pensii va fi stabilită de fiecare angajator care vrea și poate (are capacitatea financiară) să ofere astfel de beneficii salariaților, iar un fond de pensii se va putea organiza doar la inițiativa unui administrator autorizat.
Contribuțiile la fondul de pensii ocupaționale vor avea două componente, și anume contribuția angajatorului și cea a salariatului. Dacă va decide să ofere aceste pensii ocupaționale, un angajator va trebui să ofere pensia tuturor salariaților săi și să vireze contribuțiile necesare.
Atenție! Prevederile proiectelor de norme nu se aplică momentan. Acestea vor intra în vigoare după ce sunt publicate în Monitorul Oficial.