Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Avertisment ECDC: Țările UE să impună restricții mai stricte, nu să le relaxeze, din cauza mutaţiilor mai contagioaseMutaţiile din Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia ale virusului SARS-CoV-2 reprezintă un risc foarte ridicat pentru Europa, întrucât ele sporesc transmisibilitatea virusului, avertizează Centrul European pentru Controlul Bolilor. Organismul european îndeamnă statele UE să impunp restricții mai stricte, nicidecum să le relaxeze pe cel eaflate în vigoare, relatează Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.
„Pe baza noilor informaţii, riscul asociat cu pătrunderea şi răspândirea în comunitate a variantelor (de coronavirus) problematice a crescut la ridicat/foarte ridicat”, faţă de nivelul ridicat din evaluarea riscurilor epidemice întocmită în decembrie, notează ECDC într-un raport de actualizare a acestei evaluări.
„Mesajul esenţial este de pregătire a unei sporiri rapide a rigorii măsurilor (antiepidemice) în săptămânile următoare pentru a proteja capacităţile sanitare, precum şi de accelerare a campaniilor de vaccinare”, le transmite ECDC guvernelor europene.
La fel ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ECDC îndeamnă în plus aceste guverne să intensifice testarea şi mai ales activitatea de secvenţiere pentru a identifica noile mutaţii.
Mai mult, organismul european
„recomandă statelor membre să fie prudente înainte de a relaxa” restricţiile antiepidemice, întrucât vor mai trece câteva luni până când „populaţiile responsabile pentru transmiterea (virusului) vor fi vaccinate”.
Datoria guvernamentală a depăşit 44% din Produsul Intern BrutDatoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a ajuns la 44% din Produsul Intern Brut (PIB). Astfel, datoria guvernamentală totaliza la finele lunii noiembrie 2020 peste 463 de miliarde de lei. Comparativ, în urmă cu un an, această datorie era de 35,3% din PIB, informează Agerpres.
Mai exact, datoria guvernamentală totaliza 463,963 miliarde de lei la sfârşitul lui noiembrie 2020. Din această sumă, 16,42 miliarde de lei reprezenta datoria pe termen scurt, iar restul indica datoria pe termen mediu şi lung.
Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 398,692 miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat.
Datoria administraţiei publice centrale se ridica la 448,7 miliarde de lei, din care 432,3 miliarde de lei pe termen mediu şi lung, cea mai mare parte fiind în lei (219,044 miliarde de lei) şi euro (186,7 miliarde de lei, echivalent).
Datoria administraţiei publice locale se cifra la 15,263 miliarde de lei, din care 15,236 miliarde de lei pe termen mediu şi lung.
Premieră în UE: Google va plăti site-urile de ştiri din Franţa pentru utilizarea conţinutului acestoraGoogle a acceptat să plătească redacţiile şi site-urile de ştiri din Franţa pentru utilizarea conţinutului aestora, o premieră în Europa, arată Reuters. Alphabet Inc, compania mamă a Google, a încheiat un acord în acest sens cu o asociaţie a presei franceze, la câteva luni după ce Consiliul Concurenţei din Franţa a solicitat companiei americane să plătească pentru conţinutul utilizat.
Prin această înţelegere încheiată de către Alphabet Inc. (Google) cu Alliance de la presse d'information générale (Alianţa Presei pentru Informare Generală -APIG) din Franţa, se încearcă găsirea unei modalităţi de plată pentru remunerarea presei franceze de către gigantul Tech american, cu titlul de drepturi conexe.
Acordul va fi studiat şi analizat cu mare atenţie şi de către reprezentanţii Facebook, a declarat pentru Reuters un avocat implicat în negocieri.
Google şi APIG nu au dezvăluit suma exactă de bani care va fi distribuită membrilor asociaţiei presei franceze, dar remunerarea editorilor va fi calculată individual pe baza unor criterii precum contribuţia la informaţii politice şi generale, volumul zilnic de informaţii publicate sau chiar accesările lunare pe internet.
Comentarii articol (0)