Actualmente, legislația contra spălării banilor nu mai obligă ONG-urile să depună anual declarația privind beneficiarul real, ci doar la înființare și când apar modificări care privesc beneficiarii. Și nici la înființare declarația nu mai e mereu obligatorie.
Anul acesta, Legea nr. 129/2019, cea care reglementează această declarație, a fost modificată și s-a reintrodus obligația de a depune declarația anuală pentru firme. Nu însă și pentru ONG-uri, reglementarea acestora nefiind modificată.
Dacă asociațiile și fundațiile sunt constituite doar din persoane fizice nu e necesară declarația privind beneficiarii reali la depunerea dosarului de înscriere a unei asociații sau fundații în registrul ONG-urilor.
Anul trecut, ONG-urile au scăpat de obligația de a depune declarațiile pe fondul pandemiei, mai exact, a stărilor de urgență și de alertă, Guvernul amânând de mai multe ori termenul. Conform OUG 191/2020, ONG-urile care ar fi trebuit sau ar trebui să arate cine le controlează au răgaz până la finele stării de alertă, precum și încă 90 de zile apoi ca să depună hârtiile. La acest moment, e greu de estimat însă care va fi finalul stării de alertă. Pentru ONG-uri, depunerea se face la Ministerul Justiției.
Cine sunt, în accepțiunea Legii nr. 129/2019, beneficiari reali în cazul ONG-urilor: „c) în cazul persoanelor juridice fără scop lucrativ: 1. asociații sau fondatorii; 2. membrii în consiliul director; 3. persoanele cu funcții executive împuternicite de consiliul director să exercite atribuții ale acestuia; 4. în cazul asociațiilor, categoria de persoane fizice ori, după caz, persoanele fizice în al căror interes principal acestea au fost constituite, respectiv, în cazul fundațiilor, categoria de persoane fizice în al căror interes principal acestea au fost constituite; 5. oricare altă persoană fizică ce exercită controlul în ultimă instanță, prin orice mijloace, asupra persoanei juridice fără scop lucrativ”.
În cazul multor ONG-uri, în special în cele de dimensiuni mici, aceeași persoană are adesea și calitatea de fondator, precum și pe aceea de membru în consiliul director. În astfel de situații, declararea beneficiarilor reali ar trebui să reflecte că X sau Y are toate acele calități, enumerate în prevederea citată, potrivit Ruxandrei Vișoiu, avocat (Managing Partner la firma de avocatură R&R Partners), care a explicat mai multe în legătură cu declararea beneficiarilor reali de către ONG-uri și firme deopotrivă, într-un webinar organizat de avocatnet.ro pentru abonații premium:
„În cazul ONG-ului pot să fie persoane în spate pe care această declarație de beneficiar real, practic, ne obligă să le scoatem în față, să spunem cine controlează finalmente acel ONG și lucrurile nu sunt uneori nici măcar acolo atât de simple, mai ales că avem foarte multe ONG-uri care sunt create în interesul și pentru societăți comerciale. Am auzit cu toții de fundații/asociații care stau pe lângă o corporație. Lucrul acesta este chiar foarte întâlnit în practică și ar trebui să arătăm, în ONG, cine deține finalmente controlul, cine este beneficiarul real”.
La ONG-uri este important să se analizeze scopul pentru care au fost înființate. Nu ne interesează, în fapt, activitățile sale (de exemplu, o fundație cu activități în domeniul educației), dar ne interesează dacă ea ajută pe cineva anume.
Printre altele, avocata s-a referit la un tip de ONG-uri destul de întâlnite în practică - cele constituite pentru ajutarea unei persoane anume, persoană care, în fapt, este beneficiarul real, dar pe care nu o vom regăsi în structura ONG-ului, în acte: „Trebuie să vedem dacă fundația poate a fost constituită pentru a ajuta persoana X, care are probleme de sănătate sau poate avea nevoie de bani pentru educație; și dacă e un ONG în interesul persoanei în sine, din acest punct de vedere ar trebui s-o menționăm. Deși, poate, Fundația în sine nu a fost formată, nu are în Consiliul Director și nu are printre fondatori persoana în cauză. Dacă ne uităm cumva în esența ONG-ului și el a fost creat pentru X, acel X ar trebui să fie considerat beneficiar real și să-l trecem în declarație și, finalmente, orice persoană fizică ce exercită controlul în ultimă instanță prin orice mijloace asupra persoanei juridice fără scop lucrativ”.
Declarația de beneficiar real se depune și dacă, de exemplu, un ONG are ca fondator un SRL care are ca asociat unic unul dintre ceilalți doi membri fondatori ai ONG-ului. Întreaga discuție pe tema declarațiilor, a modului de depunere și a situațiilor de depunere poate fi urmărită aici.