Companiile supuse unei inspecții fiscale au scăpat recent de obligația de a colabora cu personalul de control al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în perioadele în care acest tip de control este suspendat.
Schimbarea a fost operată prin Legea 295/2020 și este valabilă începând cu data de
24 decembrie 2020. Concret, de la acel moment, s-a stabilit că, dacă vorbim de o perioadă în care inspecția fiscală este suspendată, contribuabilul
scapă de posibilitatea de a numi persoane care să dea informații celor de la ANAF. Plus că informațiile
nu pot fi cerute de la alte persoane. Asta în primul rând.
„La începerea inspecției fiscale, contribuabilul/plătitorul trebuie informat că poate numi persoane care să dea informații. Dacă informațiile furnizate de contribuabil/plătitor sau de către persoana numită de acesta sunt insuficiente, atunci organul de inspecție fiscală se poate adresa și altor persoane pentru obținerea de informații necesare realizării inspecției fiscale”, scrie la alineatul 1 al articolului 124 din Codul de procedură fiscală, însă regula este valabilă numai în timpul derulării concrete a inspecției.
În al doilea rând, tot în perioadele de suspendare, contribuabilul
scapă de obligația de a colabora cu reprezentanții ANAF. Adică
nu mai trebuie să dea informații și nici documente, dacă acestea sunt cerute de inspectorii ANAF.
„Contribuabilul/Plătitorul are obligația să colaboreze la constatarea stărilor de fapt fiscale. Acesta este obligat să dea informații, să prezinte la locul de desfășurare a inspecției fiscale toate documentele, precum și orice alte date necesare clarificării situațiilor de fapt relevante din punct de vedere fiscal”, scrie la alineatul 2 al articolului 124. De asemenea, regula rămâne valabilă doar când inspecția este efectiv în derulare.
Scutirea contribuabililor de a colabora cu ANAF în perioadele de suspendare a fost introdusă printr-un nou alineat (alineatul 8) la articolul 127 din Cod, care sună așa:
„Prevederile art. 124 alin. (1) și (2) nu sunt aplicabile pe perioada suspendării inspecției fiscale.”Conform specialiștilor, asta înseamnă că cei de la ANAF
nu mai pot profita de perioadele de suspendare pentru a cere firmelor verificate informații și documente suplimentare - lucru des întâlnit în practică. Prin urmare, dacă verificările sunt suspendate, atunci nici firmele nu trebuie să aloce timp și resurse pentru a satisface cerințele inspectorilor.
„În perioada în care inspecția fiscală este suspendată, pe orice motiv, contribuabilul nu mai are obligația de a colabora cu organele fiscale și nu mai are obligația de a furniza informații către organele fiscale. Pentru că, înainte, după cum probabil știți, dacă ați făcut obiectul unei inspecții fiscale, în perioada de suspendare organele fiscale încă solicitau documente, mai aveau loc schimburi, mai mai aveau loc diverse discuții, astfel încât, deși în perioada de suspendare nu trebuia să se întâmple nimic, totuși organele fiscale profitau un pic. Acum, practic, contribuabilul poate să refuze colaborarea pe perioada suspendării”, a lămurit joi
Bogdan Mărculeț, Senior Managing Associate la Reff & Asociații | Deloitte Legal, la conferința de fiscalitate organizată de avocatnet.ro.
Citește și: Suspendările NU mai sunt incluse în durata maximă a inspecției fiscale, astfel că verificările se pot întinde iar pe ani de zile.În același timp, specialistul a mai atras atenția asupra altei noutăți aduse prin Legea 295/2020. Este vorba de un alt alineat (alineatul 9) nou-introdus la articolul 127 din Codul de procedură fiscală.
Firma trebuie informată despre probele obținute de ANAF în acțiunile din cauza cărora s-a suspendat inspecția fiscală.
„Acum, contribuabilul poate cere organului fiscal să-i comunice orice mijloc de probă pe care l-a obținut ca urmare a acțiunii care a condus la suspendare. De exemplu, dacă a avut loc un control încrucișat și a fost suspendată inspecția fiscală, acum se prevede expres dreptul contribuabilului de a solicita organelor fiscale rezultatul acelui control încrucișat sau rezultatul acelei cercetări pe care organul fiscal a făcut-o în perioada în care inspecția fiscală a fost suspendată. Astfel încât contribuabilul să poată să-și exercite, practic, dreptul de apărare și să știe ce consecințe vor apărea din acele verificări pe care le-a făcut Fiscul”, a spus Bogdan Mărculeț.
Trebuie subliniat, totuși, că prevederea conține și o excepție: probele obținute
nu trebuie comunicate contribuabilului dacă există
obiective de interes general care justifică o restrângere a accesului.
„Contribuabilul/plătitorul are dreptul de a fi informat cu privire la orice alt mijloc de probă obținut de organul fiscal, ca urmare a acțiunilor ce au constituit cauze de suspendare (...), și care are legătură cu situația fiscală a contribuabilului/plătitorului, cu excepția cazului în care obiective de interes general justifică restrângerea accesului la respectivele probe, caz în care contribuabilul este informat în mod corespunzător despre obiectivele a căror protejare împiedică accesul acestuia la probe”, scrie la noul alineat.
Citește și: Firmele inspectate fiscal ar trebui să conteste suspendările nelegale ale verificărilor, recomandă specialiștii.