În cazul detașărilor de peste un an, Legea 172/2020 stabilește că întreprinderea utilizatoare trebuie să acorde lucrătorilor detașați toate condițiile de muncă și de încadrare în muncă aplicabile acestora potrivit legislației naționale și contractelor colective de muncă și impune acestor întreprinderi să nu intervină asupra condițiilor de încheiere/ încetare contractuală, inclusiv în materia clauzelor de neconcurență.
Așa cum apare acum în legislația detașării transnaționale, firmele pot amâna momentul de la care sunt obligate să acorde lucrătorilor detașați, suplimentar față de condițiile de muncă și de încadrare în muncă, toate condițiile de muncă și de încadrare în muncă stabilite prin legislația națională și contractele colective de muncă aplicabile.
Concret, cu condiția transmiterii unei notificări motivate la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială prestează activitatea salariații detașați, obligația poate să nu se aplice după 12 luni, ci după o perioadă mai lungă de timp a detașării transnaționale, ce nu poate depăși însă 18 luni.
Astfel, prin HG 654 a fost introdusă, printre altele, procedura pentru notificările descrise mai sus. Practic, acum apar în norme atât prevederile legale necesare, cât și modelul-cadru de notificare.
Notificarea trimisă la inspectoratul teritorial de muncă trebuie să cuprindă următoarele elemente:
- instituția destinatară (inspectoratul teritorial de muncă);
- identitatea întreprinderii;
- măsura cu caracter transnaţional corespunzătoare situaţiei de detaşare;
- datele reprezentantului legal în ţara noastră;
- motivele invocate pentru aplicarea amânării;
- datele de identificare ale salariatului/ salariaților pentru care se solicită amânarea;
- durata, respectiv data de începere şi data de încheiere a perioadei pentru care se solicită amânarea;
- adresa/ adresele locului de muncă.
Legea 172/2020 prevede că această notificare trebuie depusă cel târziu cu o zi înaintea împlinirii celor 12 luni.
Notificarea nu e obligatorie pentru firmele care detașează. Practic, dacă detașarea a depășit 12 luni, autoritățile vor considera că se aplică regimul drepturilor extinse pentru detașați. Dacă detașarea dura sub 18 luni, firma are posibilitatea să ceară aplicarea acestui regim derogatoriu dacă trimite notificarea la inspecția muncii. Dacă nu o face, e vorba doar de pierderea unui beneficiu, dar nu se pune problema vreunei sancțiuni.
În același timp, a fost completat modelul declarației de detașare, în sensul precizării tipului de detașare transnațională declarat.În august 2020, legislația detașărilor transnaționale a suferit mai multe modificări notabile. Dintre schimbările apărute putem aminti redefinirea indemnizației specifice detașării transnaționale, definirea expresă a remunerației aplicabile pe teritoriul României și a celei aplicabile pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene sau pe teritoriul Confederației Elvețiene.