În Legea nr. 16/2017 au intrat anul trecut mai multe prevederi care transpun o directivă europeană în materia detașărilor - pentru firme asta înseamnă, în mare, ceva mai multe obligații decât înainte, inclusiv costuri mai ridicate, pentru că unul dintre principiile cu care a venit setul de norme european este acela al plății egale pentru munca similară (comparabilă).
O chestiune importantă din noile reguli este cea privitoare la detașările care durează mai mult de 12 luni. Aici, principiul e că firmele care detașează în România trebuie să asigure/să garanteze detașaților toate condițiile de muncă aplicabile potrivit legislației noastre și contractelor de muncă aplicabile - asta, suplimentar față de condițiile legislației noastre referitoare la durata maximă a timpului de muncă și durata minimă a repasului periodic, durata minimă a concediilor plătite anuale, salariul minim, plata orelor suplimentare, condițiile de punere la dispoziție a salariaților de către agenții de muncă temporară, regulile de SSM și toate celelalte chestiuni prevăzute de articolul 6 din Legea detașărilor transfrontaliere.
Doar că legea conține aici o păsuire pentru firme: dacă detașarea depășește 12 luni, dar nu mai mult de 18, firmele pot să aplice pentru un regim derogatoriu - să trimită o notificare inspecției teritoriale a muncii și să ceară să li se aplice regula drepturilor extinse după ce trece perioada respectivă (dar nu mai mult de 18 luni).
HG nr. 654/2021, care a modificat vineri normele de aplicare a Legii nr. 16/2017 a stabilit cum se face această notificare. Modelul acesteia este, de asemenea, cuprins în noua HG. Actul normativ stabilește că aceasta poate fi depusă fie direct la inspectorat, fie prin poștă sau curier, fie prin e-mail, dar și prin completarea unui formular online, accesibil pe o platformă a Inspecției Muncii (deocamdată necunoscută). Ca informații, aceasta cuprinde, în mare, cam aceleași lucruri cu declarația de detașare, dar în cuprinsul ei trebuie trecute și motivele pentru care se cere aplicarea regimului derogatoriu.
În lege se prevede că această notificare trebuie depusă cel târziu cu o zi înaintea împlinirii celor 12 luni.
Atenție! Notificarea nu e obligatorie pentru firmele care detașează. Practic, dacă detașarea a depășit 12 luni, autoritățile vor considera că se aplică regimul drepturilor extinse pentru detașați. Dacă detașarea dura sub 18 luni, firma are posibilitatea să ceară aplicarea acestui regim derogatoriu dacă trimite notificarea la inspecția muncii. Dacă nu o face e vorba doar de pierderea unui beneficiu, dar nu se pune problema vreunei sancțiuni.
În fine, specialiștii de la KPMG și-au actualizat recent ghidul pentru detașare transnațională, cu noile reguli adoptate la nivel european și transpuse și în legislația de la noi (ghidul este integral în limba engleză). Ghidul tratează punct cu punct principalele aspecte ce țin de detașare, inclusiv statusul implementării directivei europene în toate statele UE, salariile minime din fiecare stat, precum și informații legate de autoritățile implicate în chestiunile ce țin de detașare din statele europene.