Contrar prevederilor ce se regăseau în proiectul inițial de ordonanță, OUG 13/2021, ce a fost publicată vineri în Monitorul Oficial 197 și care aduce mai multe modificări atât Codului fiscal, cât și Legii contabilității, nu mai conține, în forma oficializată, schimbări la modul de calcul al cifrei de afaceri totale în cazul firmelor din construcții. Astfel, pentru a putea beneficia, până la sfârșitul lui 2028, de facilitățile fiscale stabilite în 2019, firmele din construcții vor folosi aceleași metode de până acum pentru calculul cifrei de afaceri.
Așa cum apărea inițial în proiectul de OUG, prevederea care trebuia să intre în Codul fiscal, la articolul 60, era:
„b1) pentru determinarea ponderii cifrei de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcții în cifra de afaceri totală, indicatorul cifra de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcții cuprinde numai veniturile din activitatea desfășurată pe teritoriul României, iar indicatorul cifra de afaceri totală cuprinde atât veniturile din activitatea desfășurată pe teritoriul României, cât și în afara României. Prin activitatea desfășurată pe teritoriul României se înțelege activitatea desfășurată efectiv în România în scopul realizării de produse și prestări de servicii, indiferent de rezidența beneficiarilor”.
La ce este relevantă cifra de afaceri? Pentru ca angajatorul să poată aplica facilitățile fiscale aferente domeniului construcțiilor, el trebuie să realizeze cel puțin 80% din cifra de afaceri totală în unul din domeniile vizate.
Firmele din domeniul construcțiilor beneficiază de taxe salariale reduse pentru angajații lor dacă activitățile desfășurate de aceștia se încadrează în categoriile predefinite de Guvern (lista codurilor CAEN). Facilitățile fiscale propriu-zise constau în:
- scutirea de impozitul pe venit;
- scutirea de contribuția la sănătate;
- scutirea de contribuția suplimentară la pensii pentru muncă în condiții grele;
- plata în cuantum redus a contribuțiilor la pensii pentru condiții normale (21,25% față de 25% cotă obișnuită) și la muncă (0,3375% față de 2,25% cotă obișnuită) - aceasta din urmă e neaplicabilă în practică însă, neexistând o schemă de ajutor de stat aprobată la nivel european pentru ea.
În plus, salariul minim brut diferențiat pentru domeniul construcțiilor este în cuantum de 3.000 de lei.