„Punctul de pensie va creşte de la 1 ianuarie 2022”, a spus astăzi fostul premier, Ludovic Orban, la Parlament, după şedinţa coaliţiei de guvernare.
Ultima creștere a punctului de pensie (cu 14%) a avut loc toamna trecută: 1.442 lei este valoarea sa actuală și cea care, conform recentei declarații, va rămâne valabilă tot acest an (pensia minimă fiind 800 de lei).
Dacă s-ar fi aplicat calendarul stabilit în noua lege a pensiilor, punctul ar fi trebuit să crească încă de toamna trecută, nu doar cu 14%, ci cu 40%. Dificultățile economice date de contextul pandemiei COVID-19 au făcut însă imposibilă aplicarea creșterii prevăzute la nivelul viitoarei legi a pensiilor.
Punctul de pensie este important deoarece, conform legii, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Astfel, orice creștere a punctului de pensie aduce o creștere a tuturor pensiilor.
În acest context, mai amintim și declarațiile recente ale ministrului muncii referitoare la începerea procesului de reevaluare a tuturor pensiilor aflate în plată, ca prim pas pentru recalcularea lor. Conform ministrului, evaluarea pensiilor în vederea recalculării ar fi trebuit să înceapă de acum doi ani, la puțină vreme de la apariția noii legi a pensiilor. Ministrul a mai declarat și că ia în calcul interzicerea cumulării pensiei cu veniturile bugetare.
Comentarii articol (1)