ACCES GRATUIT
Noi reguli în privinţa adopţiei de câini din adăposturile publice
Persoanele care vor adopta mai mult de doi câini din adăposturile publice vor avea nevoie de acordul asociaţiilor de proprietari sau al vecinilor înainte de depunerea cererii de adopţiei, potrivit modificărilor care s-au făcut normelor de aplicare ale programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Hotărârea de Guvern ce modifică regulile de adopţie a câinilor din adăposturile publice a fost publicată luni în Monitorul Oficial.
Articolul continuă mai jos
HG 20/2021, ce modifică normele de aplicare ale programului de gestionare a câinilor fără stăpân stabilite prin
HG 1.059/2013, introduce obligaţia celor care vor să adopte mai mult de doi câini să prezinte fie acordul asociației de proprietari, fie acordul vecinilor, după caz - până acum, în legislație era prevăzut doar acordul asociației.
„În cazul în care persoana adoptă mai mult de 2 câini din adăposturile publice și îi adăpostește într-un imobil, aceasta trebuie să prezinte în momentul depunerii cererii de adopție acordul asociațiilor de proprietari sau, după caz, al vecinilor”, arată nouă prevedere.
Totuşi, actul normativ nu explică despre ce vecini este vorba: vecini ai locatarului, care ar putea fi direct afectaţi de prezenţa câinilor în apartament, sau de vecinii din preajma casei adoptatorului.
Printre modificările aduse de către această HG se numără şi stabilirea unui număr maxim de câini pe care asociaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor le pot lua din adăposturile publice, respectiv de 20 pe lună.
O altă prevedere ce vizează asociaţiile şi fundaţiile de profil este legată de faptul că acestea pot prelua câinii care necesită îngrijiri medicale de specialitate fără a aştepta termenul legal de adopţie, având obligaţia de a nu mai da câinii spre adopţie înainte de împlinirea termenului legal de revendicare, respectiv de 14 zile lucrătoare.
În acelaşi timp, HG 20/2021 a eliminat obligaţia reprezentanţilor asociaţiilor şi fundaţiilor de profil care participă la examinarea medicală să aibă studii de specialitate în domeniu.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)