ACCES GRATUIT
UPDATE: Proiect adoptat de Senat: Copiii sub trei ani, scutiţi de la plata anumitor cheltuieli de la întreţinere
Copiii mai mici de trei ani ar putea să fie scutiţi de cheltuielile de întreţinere repartizate de asociaţii după numărul de persoane, după ce o propunere legislativă a trecut luni de votul senatorilor, urmând să se îndrepte spre Camera Deputaţilor.
Articolul continuă mai jos
Propunerea legislativă va modifica Legea 196/2018, actul normativ ce stabilește cadrul legal după care se desfășoară
activitatea asociațiilor de la bloc, şi va introduce paragraful
„[c]opiii, până la împlinirea vârstei de 3 ani, sunt exceptaţi de la plata cheltuielilor repartizate după numărul de persoane”, în articolul 82 al actului normativ.
Consumurile menţionate în articolul 82 din Legea 196/2018 fac referire la:
- cheltuielile asociaţiei pentru asigurarea serviciilor de utilităţi publice de care beneficiază persoanele care locuiesc în condominium şi care nu pot fi individualizate pe fiecare apartament pe baza unor apometre sau repartitoare;
- cheltuielile asociaţiei pentru apă rece, caldă şi canalizare, combustibil pentru prepararea apei de consum, energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune, inclusiv a ascensoarelor, colectarea deşeurilor menahere, vidanjare.
În forma propusă de iniţiator, propunerea legislativă viza scutirea copiilor mici de la plata cheltuielilor pe numărul de persoane, pe consumurile individuale, pe cota-parte indiviză sau pe beneficiari.
Între 2017-2018 a mai existat o prevedere similară în vechea lege a asociaţiilor de proprietari (Legea nr. 230/2007), ce le-a permis asociaţiilor să opteze pentru scutirea de la plata cheltuielilor de consumuri individuale pentru copiii de până în trei ani.
Cheltuielile de consumuri individuale sunt cele prevăzute în forma actuală a propunerii legislative adoptată luni de Senat. Pentru a afla de când se trec, de fapt, copiii la întreţinere, puteţi consulta acest material.
Atenție! Măsura nu se aplică acum. Proiectul de lege ce o conține trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (7)