ACCES GRATUIT
De când se trec copiii mici la întreţinere?
Un proiect legislativ înregistrat la Senat a readus în prim-planul atenţiei publice scutirea de la plata întreţinerii a copiilor cu vârsta de până în trei ani. Această prevedere a existat pentru o perioadă de un an şi jumătate, în vechea lege a asociaţiei de proprietari, însă nu viza cheltuielile totale de întreţinere, ci doar costurile pentru consumurile individuale, şi doar dacă asociaţia de proprietari decidea acest lucru, nu în mod obligatoriu. Totuşi, după intrarea în vigoare a actualei Legi a asociaţiei de proprietari nu mai există niciun fel de scutire, ba, din contră, părinţii trebuie să anunţe într-un timp destul de scurt apariţia unui copil într-un imobil.
Articolul continuă mai jos
În
aprilie 2017, printr-o lege iniţiată de Parlament, în
Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari a fost introdusă prevederea conform căreia
copiii sub trei ani puteau fi scutiţi de la plata cheltuielilor de consumuri individuale de către asociaţii.Această scutire nu era obligatorie, ci era o opţiune a asociaţiei de proprietari. Totuşi, această scutire a avut efecte reduse sau chiar nule, în condiţiile în care făcea referire la consumurile individuale ce prezintă cheltuielile ce sunt oricum contorizate individual.
Cheltuielile pe consumuri individuale reprezintă
„cheltuielile asociației pentru: apă rece și canalizare; apă caldă de consum; energia termică, combustibilul și apă rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; încălzirea proprietății individuale”, conform legislaţiei actuale privind asociaţiei de proprietari. Aceste cheltuieli se repartizează în funcţie de indexul contoarelor individuale, a repartitoarelor de costuri sau în funcţie de alte criterii în baza cărora se poate individualiza consumurile.
Această opţiune a scutirii copiilor mici de la plata cheltuielilor de consumuri individuale a fost valabilă până în 2018, când Legea nr. 230/2007 a fost înlocuită cu
Legea nr. 196/2018. (actuala lege a asociaţiilor).
În actuala lege a asociaţiilor de proprietari nu există nicio prevedere legată de scutirea copiilor mici de la cheltuielile de întreţinere.Mai mult, conform Legii nr. 196, proprietarii din blocuri au obligaţia să anunţe,
în termen de 10 zile, orice schimbare intervenită în numărul membrilor familiei, inclusiv prin naşteri. Termenul este unul extrem de scurt, dacă ţinem cont de presiunile care apar asupra părinţilor o dată cu venirea unui nou membru în familie.
Acelaşi articol al legii face referire atât la deces, căsătorii, persoane luate în spaţiu, sau ca urmare a închirierii sau împrumutării locuinţei.
Pentru ce au nevoie administratorii sau asociaţiile de proprietari de numărul exact de persoane care locuiesc într-un apartament, chiar şi în situaţia în care vorbim de un bebeluş sau un copil mic?Răspunsul este dat tot de Legea 196: pentru a calcula şi aloca corect, în funcţie de numărul total de persoane pe care condominiul/blocul îl are, cheltuielile asociaţiei cu apă rece, caldă și canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcționarea instalațiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deșeurilor menajere, vidanjare.
Revenind la
proiectul legislativ privind scutirea copiilor mici de la cheltuielile pe consumurile individuale depus recent la Senat, dacă va fi adoptat de Parlament şi va ajunge să devină lege, va avea aceleaşi rezultate limitate ca şi modificarea în fosta lege a asociaţiilor de care am amintit la începutul articolului. De ce? Pentru că face referire tot la consumurile pe care, de cele mai multe ori, proprietarii le plătesc în funcţie de consumul indicat de contor sau repartitor.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (22)