Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Numărul nașterilor în 2020, cel mai mic de după 1967. Pandemia a crescut cu 14% numărul deceselorDate statistice îngrijorătoare. În anul 2020 s-au înregistrat cele mai puține nașteri din 1967 până în acum, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Din păcate, a fost și anul în care și-au pierdut viața cei mai mulți români.
Numărul total al deceselor, indiferent de cauze, a crescut în România cu aproape 14% în 2020, față de 2019. Anul trecut au decedat 296.711 persoane.
Observăm că peste două treimi din totalul numărului de decese s-au înregistrat în rândul persoanelor în vârstă de peste 80 de ani. 25,8%, la persoanele cu vârste cuprinse între 70 și 79 ani, iar 18,8% la persoanele cu vârste cuprinse între 60 și 69 ani.
Anul 2020 a fost anul cu cele mai puține nașteri din 1967 și până în prezent, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Au venit pe lume 161.320 de copii, cu peste 40.000 mai puțini ca în anul 2019.
Comerţul mondial a scăzut cu 9% în 2020. Cele mai afectate au fost serviciileSchimburile comerciale mondiale au scăzut cu 9% în 2020, potrivit estimărilor publicate miercuri de Conferinţa ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), transmite Reuters, preluată de Agerpres. În prima jumătate a anului, scăderea a fost mult mai accentuată, dar spre finele lui 2020 s-a înregistrat o recuperare datorată economiilor din Asia.
După ce carantina a provocat o contracţie de 15% în prima jumătate a anului 2020, comerţul mondial şi-a revenit în a doua jumătate a anului, în condiţiile în care în trimestrul patru comparativ cu trimestrul trei comerţul cu bunuri a crescut cu 8%, subliniază UNCTAD. Această revenire se datorează în principal ţărilor în curs de dezvoltare, în special celor din estul Asiei, unde comerţul cu bunuri a crescut cu 12% în ritm anual în trimestrul patru.
„Economiile din estul Asiei au fost în fruntea procesului de revenire cu o creştere solidă a exporturilor şi majorarea cotei pe piaţa mondială, deoarece au putut să facă faţă mai bine provocărilor pandemiei”, subliniază UCTAD, adăugând că majoritatea sectoarelor manufacturiere şi-au revenit în trimestrul patru, exceptând energia şi transporturile.
Studiu: Purtarea a două măști suprapuse poate reduce riscul de infectare cu Covid-19 cu până la 95%Purtarea a două măști în același timp, puse una peste alta, reduce riscul infectării cu coronavirus, arată un nou studiu realizat de mai mulți specialiști ai Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC). Cercetătorii au stabilit și că o mască foarte bine fixată pe față reduce expunerea la posibilele particule infecțioase din aer cu până la 95%.
Cu cât sunt mai fixe măștile pe fața fiecărei persoane, cu atât protecția este mai mare, susțin cercetătorii americani din cadrul CDC. Aceștia au realizat studiul folosind manechine echipate cu diferite tipuri de măști, situate la o distanță de șase metri unul de celălalt. Au analizat, astfel, câte dintre particulele care ies de la unul ajung la celălalt și sunt inhalate, potrivit Politico.
Două măști purtate simultan sunt mai eficiente împotriva Covid-19. Purtarea unei singure măști, chirurgicală sau din pânză, a blocat 40% dintre particule. Lucrurile au stat diferit atunci când la unul dintre manechine, peste prima mască, a mai fost adăugată încă una din pânză, arată studiul. Aproximativ 80% dintre particule au fost blocate și nu au ajuns să fie inhalate.
Cercetătorii au mers și mai departe cu experimentul și au adăugat și celuilalt manechin o a doua mască din pânză. Mai mult de 95% dintre particule au fost blocate, a precizat medicul John Brooks, unul dintre membrii Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.
Comentarii articol (0)