Fiind izvor specific de dreptul muncii, executarea contractului colectiv de muncă este obligatorie pentru părți, iar neîndeplinirea obligațiilor asumate atrage răspunderea părților care se fac vinovate de aceasta. Contractul colectiv de muncă nu poate fi denunțat sau modificat unilateral, însă pentru soluționarea litigiilor cu privire la executarea, modificarea sau încetarea acestuia, oricare dintre părți se poate adresa instanțelor judecătorești competente.
Contractul colectiv de muncă produce efecte fie de la data înregistrării, fie de la o dată ulterioară înregistrării, dacă părțile au stabilit de comun acord acest lucru. Chiar dacă prin acordul părților s-ar stabili o altă dată, anterioară înregistrării, contractul colectiv de muncă va fi aplicabil numai de la data înregistrării sale de către depozitar.
Contractele colective de muncă la nivel de sectoare de activitate și grupuri de unități, precum și actele adiționale la acestea vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea a V-a, prin grija părților semnatare.
Depozitarul acestora este instituția competentă să înregistreze contractul colectiv de muncă, respectiv:
- inspectoratul teritorial de muncă pentru contractele colective de muncă încheiate la nivel de unitate;
- Ministerul Muncii pentru contractele colective de muncă încheiate la nivel de sector de activitate sau grup de unități.
În vederea înregistrării contractelor colective de muncă, oricare dintre părți poate transmite depozitarului dosarul care va cuprinde obligatoriu:
- contractul colectiv de muncă, în original, redactat în atâtea exemplare câte părți semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, semnate de către părți;
- dovada convocării părților îndreptățite să participe la negociere;
- împuternicirile scrise pentru reprezentanții desemnați în vederea negocierii și semnării contractului colectiv de muncă;
- dovezile de reprezentativitate ale părților:
- În cazul contractelor negociate la nivelul sectoarelor de activitate, contractul colectiv de muncă va fi înregistrat la nivelul respectiv numai în situația în care numărul de angajați din unitățile membre ale organizațiilor patronale semnatare este mai mare decât jumătate din numărul total al angajaților din sectorul de activitate. În caz contrar, contractul va fi înregistrat drept contract la nivel de grup de unități;
- Pentru contractele la nivel de sector de activitate sau grup de unități, dosarul va cuprinde suplimentar și lista unităților cărora li se aplică contractul în conformitate cu mandatele speciale;
- procesele-verbale ale negocierii, redactate în atâtea exemplare câte părți semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, conținând poziția părților;
- pentru contractele colective de muncă încheiate la nivel de sector de activitate, mandatele speciale.
Depozitarul, adică Ministerul Muncii sau ITM-ul competent teritorial, va proceda la înregistrarea contractului colectiv de muncă după verificarea îndeplinirii condițiilor procedurale obligatorii sau va restitui părților contractul pentru îndeplinirea obligațiilor. Depozitarul va refuza înregistrarea contractului colectiv de muncă în situația în care:
- nu sunt depuse toate documentele precizate anterior;
- nu sunt semnate de către organizații sindicale care reprezintă mai mult de jumătate din totalul angajaților din sectorul sau grupul de unități pentru care s-a negociat contractul;
- reprezentantul oricărei părți care a participat la negocieri nu a fost de acord cu oricare dintre clauzele contractului și acest fapt a fost consemnat în procesul-verbal de negociere; la nivel de unitate, contractul colectiv de muncă va fi înregistrat fără semnătura tuturor părților numai în cazul în care partea semnatară care reprezintă angajații acoperă mai mult de jumătate din totalul angajaților
Împotriva refuzului înregistrării contractelor colective de muncă părțile interesate se pot adresa instanțelor judecătorești în condițiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare.
Clauzele contractului colectiv de muncă pot fi modificate prin act adițional, pe parcursul executării lui, ori de câte ori toate părțile îndreptățite să negocieze contractul colectiv de muncă convin acest lucru.
Actul adițional se transmite, în scris, organului la care a fost înregistrat contractul colectiv de muncă și tuturor părților semnatare și produce efecte de la data înregistrării acestuia sau de la o dată ulterioară, data stabilită prin acordul părților.
Pentru aplicarea convențiilor, acordurilor sau a altor înțelegeri între partenerii sociali, încheiate conform principiului recunoașterii reciproce, așa cum sunt prevăzute în cadrul art. 153 din Legea 62/2011, nu este obligatorie înregistrarea.
Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte astfel:
- pentru toți angajații din unitate, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
- pentru toți angajații încadrați în unitățile care fac parte din grupul de unități pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă;
- pentru toți angajații încadrați în unitățile din sectorul de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă și care fac parte din organizațiile patronale semnatare ale contractului.
Nedepunerea spre publicare de către părțile semnatare a contractului colectiv de muncă la nivel de grup de unități sau sector de activitate, se sancționează cu amendă de 3.000 lei, părțile fiind responsabile în solidar.
Acest material face parte dintr-o serie de articole pe tema dialogului social. Toate materialele din serie se regăsesc aici.