Conform OUG nr. 158/2005, persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, dacă au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, au dreptul la concedii medicale şi indemnizaţiile aferente dacă îndeplinesc anumite condiții. Majorității salariaților li se cere un stagiu de cotizare minim de șase luni în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. „Majorității”, pentru că există și unele excepții, unii salariați putând să ia concediu și indemnizația medicală chiar dacă nu au acest stagiu cerut de OUG 158.
Ce face însă un angajator care are un angajat ce a necesitat concediu medical, dar nu are cele șase luni cerute de legislație și nici nu se află printre categoriile pentru care legea exceptează de la condiția stagiului minim? Dacă-și permite acest lucru, firma poate să-l plătească integral pentru perioada de concediu sau, dacă nu, îl va considera ca absentând de la serviciu, dar nu în mod nemotivat (absențele nemotivate fiind motiv de sancționare disciplinară).
„În situația în care salariatul nu a atins stagiul minim de cotizare, ne aflăm tot în situația unei suspendări a contractului individual de muncă, însă fără dreptul salariatului de a beneficia de indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă. Totuși, angajatorul poate achita indemnizația, dar nu va solicita decontarea, nefiind însă obligat în acest sens.
Procedura este identică cu cea a suspendării pentru incapacitate temporară de muncă, nefiind necesară transmiterea în Revisal.
De asemenea, nu este necesar stagiul minim de cotizare în cazul urgențelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin hotărâre a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, precum și în cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării (Legea nr. 136/2020). În aceste cazuri și indemnizația reprezintă 100% din baza de calcul”, ne-a explicat Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă. Mai exact, nu e nevoie de acest stagiu de cotizare nici pentru cei care sunt în concediu medical pentru COVID-19, așa cum s-a stabilit încă de anul trecut.
Comentarii articol (0)