Fapte penale
1. Falsul informatic.
Potrivit Codului penal (articolul 325), „[f]apta de a introduce, modifica sau șterge, fără drept, date informatice ori de a restricționa, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”.
Aceasta e infracțiunea la care s-a raportat ICCJ când a decis că, dacă cineva îi creează altcuiva un cont pe o rețea de socializare, fără permisiune, există posibilitatea ca o asemenea acțiune să fie considerată fals informatic și pedepsită potrivit normei penale citate mai sus. Ca să vorbim de o infracțiune, însă, simpla creare a unui profil, pe o rețea de socializare, nu este de-ajuns. E nevoie de mai mult, aspecte despre care am discutat, în detaliu, aici.
2. Accesul ilegal la un sistem informatic.
Codul penal califică accesul ilegal la un sistem informatic ca fiind acea faptă prin care cineva accesează un sistem informatic fără drept. Pedeapsa e închisoarea de la trei luni la trei ani sau amenda, iar, dacă e vorba de un sistem cu privire la care accesul e interzis sau restricționat (prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate), pedeapsa crește radical - de la doi ani la șapte ani.
Însă întinderea faptelor care intră în sfera acestei infracțiuni este destul de vastă. Pentru că tot Codul penal definește un sistem informatic ca fiind „orice dispozitiv sau ansamblu de dispozitive interconectate sau aflate în relație funcțională, dintre care unul sau mai multe asigură prelucrarea automată a datelor, cu ajutorul unui program informatic”.
Se încadrează Facebook aici? Mai precis, dacă cineva intră pe profilul de Facebook al altcuiva, fără permisiunea persoanei din urmă, poate comite o faptă penală de acces ilegal la un sistem informatic? Da, după cum s-a considerat și aici. Și nu doar acest lucru, dar, având în vedere existența unor elemente prin care accesul altor persoane decât titularul contului de Facebook e interzis (parola de Facebook), discutăm de o faptă agravată, pentru care se va aplica pedeapsa cu închisoarea de la doi la șapte ani.
3. Alterarea integrității datelor informatice.
Codul penal sancționează fapta prin care cineva modifică, șterge sau deteriorează date informatice ori restricționează accesul la acele date, fără drept. Pedeapsa e închisoarea de la unu la cinci ani, potrivit articolului 362 din Codul penal.
Cum pot fi alterate datele informatice, dacă vorbim de Facebook? De pildă, prin schimbarea parolei, atunci când, pornind de la exemplul de mai sus, cineva accesează, fără drept, contul de Facebook al altei persoane și îi modifică datele pe care le folosește pentru a se conecta.
Într-o asemenea situație, persoana care comite ambele fapte va răspunde pentru un concurs de infracțiuni între cele două fapte penale (adică răspunde pentru fiecare faptă în parte, iar la calcularea finală a pedepsei se ține cont de fiecare sancțiune în parte, deși modul de calcul nu presupune simpla adunare a pedepselor aplicate).
Când cineva schimbă parola sau adresa de e-mail folosită de altcineva pentru a se conecta la Facebook, se consideră că are loc o restricționare a accesului la datele informatice relevante în cauză.
4. Înșelăciunea.
Potrivit Codului penal, înșelăciunea are la bază o inducere în eroare a altcuiva (fie ceva real e prezentat ca neadevărat, fie ceva ireal e prezentat ca, de fapt, existând). Logica pentru care are loc această inducere în eroare ține de încercarea făptuitorului de a obține un avantaj patrimonial, pentru sine, dar care presupune că persoana indusă în eroare suferă o pierdere.
De exemplu, s-a considerat că a avut loc o înșelăciune când cineva a creat o pagină de Facebook, prin care a mințit că oferă haine de o anumită marcă, la un preț cu mult sub cel de magazin, cerând un avans înainte de livrarea produselor. Celor care au comandat haine și au plătit avansul, însă, nu le-a mai fost livrată comanda.
Fapte contravenționale
Pe lângă comiterea unor infracțiuni, e posibilă și comiterea unor fapte contravenționale pe Facebook.5. Jigniri, pentru care autorul acestora poate fi amendat. Se consideră că Facebook e spațiu public, iar ceea ce spune cineva pe Facebook (nu în privat, ci prin postări) poate fi asimilat cu o faptă comisă în spațiul public, în viața reală.
6. Considerând Facebook spațiu public, s-ar putea ca cineva să răspundă și pentru alte fapte, cum e încălcarea normelor privind interzicerea discriminării. De aceea, cineva chiar a fost sancționat pentru un mesaj pe Facebook, publicat acum mulți ani, și care a fost calificat ca discriminatoriu.
Comentarii articol (0)