Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Gheorghiță: Listele de așteptare pentru etapa a 3-a se deschid în 15 martie. Cum se vor face programările pentru vaccinarea anti-COVIDProgramările pentru etapa a treia a campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 vor putea fi făcute în platfoma de vaccinare începând cu 15 martie, când se va deschide lista de așteptare pentru românii care vor să se vaccineze. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a explicat la Digi24 cum va funcționa programarea.
„Lista de aşteptare va fi disponibilă pe platformă din data de 15 martie. Prin operaţionalizarea listei de aşteptare, fiecare persoană va avea posibilitatea să se programeze, să opteze pentru un centru de vaccinare, va putea vizualiza câte persoane se află în faţă şi astfel putem estima şi momentul la care ar putea fi vaccinate. De ce am amânat această operaţionalizare a listei de aşteptare? Pentru că ne-am dorit practic să putem activa toate centrele de vaccinare, cele peste 750 de centre de vaccinare prevăzute în actuala campanie de vaccinare, tocmai pentru a da posibilitatea persoanelor să opteze pentru unul dintre aceste centre”, a s spus Gheorghiță.
„Dacă operaţionalizam lista de aşteptare mai devreme de a pune practic în activitate aceste centre, reduceam foarte mult din opţiunile pentru care o persoană ar fi putut să dorească să opteze. Or, din acest punct de vedere, cred că din 15 martie această listă va fi disponibilă şi fiecare persoană care va dori să se vaccineze o poate accesa înscriindu-se pe această listă”, a adăugat el.
România, locul 32 din 180 în clasamentul țărilor „verzi”, care măsoară grija față de mediu a economiilor lumiiRomânia se află locul 32 din 180 într-un clasament care măsoară nivelul de „verde” al economiilor lumii. Topul a fost întocmit de Universitatea Yale, care a calculat Indicele de Performanță a Mediului pentru fiecare țară, pe baza a 32 de categorii de indicatori, de la atenuarea schimbărilor climatice și gestionarea deșeurilor, până la calitatea apei și a aerului.
Indicele de Performanță a Mediului arată care sunt cele mai eco-friendly economii din lume, potrivit unui material publicat de Visual Capitalist.
În ciuda trendului de globalizare din ultimele decenii, politicile naționale de mediu au rămas foarte diverse. Indicele IPM confirmă că politicile de mediu - și rezultatele lor pozitive - sunt strâns legate de nivelul de trai.
Țările scandinave, care au un venit mare pe cap de locuitor, au și un indice IPM înalt. Danemarca, de exemplu, care are cel mai mare indice IPM, este prima din lume la rata de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Suedia conduce la tratarea deșeurilor și reciclare, iar la tratarea apelor uzate primele sunt Danemarca, Finlanda, Olanda, Singapore și Suedia.
Ministerul de Finanțe vinde titluri de stat pentru populație, de la 1 martie. Care sunt dobânzileMinisterul Finanțelor lansează pe 1 martie două emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației, prin programele TEZAUR și FIDELIS. Veniturile provenite de la dobânzile titlurilor de stat sunt neimpozabile.
Titlurile oferite în cadrul celor două programe au scadență la 1, 3 sau 5 ani, iar cele FIDELIS se pot cumpăra inclusiv în euro, anunță Ministerul de Finanțe într-un comunicat.
În perioada 1-29 martie 2021, persoanele fizice rezidente pot subscrie pentru titluri de stat TEZAUR prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului și prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.
Dobânzile anuale oferite sunt: 2,85% pentru scadența de 1 an, 3,10% pentru scadența de 3 ani și 3,25% pentru scadența de 5 ani.
Titlurile de stat sunt emise în forma dematerializată, au valoare nominală de 1 leu, iar dobânda anuală este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.
Comentarii articol (0)