Totuși, ținând cont de faptul că fondurile alocate fiecăreia dintre cele două etape desfășurate până acum s-au terminat în prima zi și astfel s-au și încheiat în ziua deschiderii, e de așteptat ca și cea de-a treia etapă să se încheie mai devreme decât data stabilită în mod oficial.
Ulterior, fie după epuizarea fondurilor alocate acestei etape, fie după încheierea ei la termenul stabilit, voucherele ce vor fi obținute vor trebui validate și activate și abia apoi vor putea fi folosite pentru a cumpăra electrocasnicele din magazine. Achiziționarea de noi electrocasnice se poate face în cel mult 15 zile de la validarea voucherelor.
De principiu, potrivit regulilor programului, pentru a putea folosi voucherul obținut trebuie predate electrocasnice uzate din aceeași categorie cu cea din care face parte cel ce urmează să fie cumpărat. Ca excepție de la regulă, în această etapă, pentru uscătoarele de rufe se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program.
În rest, pentru celelalte electrocasnice trebuie predat un echipament uzat din aceeași categorie. Astfel, în cazul aparatelor de aer condiționat și al aspiratoarelor, regula se respectă, adică trebuie predate electronice uzate din categoria corespunzătoare.
Pentru a accesa voucherele din oricare dintre cele trei etape (fiind posibilă accesarea mai multor vouchere, chiar și din fiecare dintre etapele descrise mai jos), cei interesați s-au putut înscrie în program până spre sfârșitul lunii mai, prin crearea unui cont de utilizator în aplicația informatică a AFM (a fost disponibilă pe site-ul instituției). Acest cont este o noutate și permite beneficiarilor selecția voucherelor, cât și urmărirea statusului acestora.
Pentru crearea contului de utilizator, persoanele fizice au furnizat următoarele date: nume, prenume, localitate și județ de domiciliu, cod numeric personal, adresa de e-mail și un număr de telefon valid.
De asemenea, cei ce s-au înscris în acest program trebuie să încarce, până la momentul utilizării voucherului, o copie a actului de identitate și a declarației pe proprie răspundere pusă la dispoziție de AFM. Valabilitatea voucherelor este de 15 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.
În acest an, tot ca o noutate, programul are, în afară de etapa premergătoare începerii efective a programului, respectiv înscrierea în aplicație, alte trei etape. Urmează etapa a treia (de vineri), în care se face selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiționat, inclusiv cele portabile, uscătoarele de rufe și aspiratoarele. Potrivit Dispoziției președintelui AFM nr. 180/2021, aceste etape sunt:
- etapa I: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte mașinile de spălat rufe/vase și frigiderele/congelatoarele - 21 mai - 3 iunie (încheiată deja, prin epuizarea fondurilor);
- etapa II: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile și tabletele - 4 iunie-17 iunie;
- etapa III: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiționat, uscătoarele de rufe și aspiratoarele - 18 iunie – 1 iulie.
În plus, ordinul stabilește și sumele pe care le vor primi cei interesați să-și înlocuiască electrocasnicele. Acestea sunt cuprinse între 200 și 500 de lei, în funcție de electrocasnicele pe care vor să le cumpere beneficiarii voucherelor.
Mai multe detalii despre sumele pe care le pot primi cei interesați să-și cumpere electrocasnice noi cu bani obținuți în schimbul predării unor echipamente vechi și, în general, despre această ediție a programului pot fi citite în acest articol. Apoi, în acest material pot fi găsite răspunsurile la cele mai frecvente întrebări legate de acest program.
Bugetul alocat în 2021 programului Rabla pentru electrocasnice este de 75 de milioane de lei.
Comentarii articol (5)