Astfel, de-acum, sunt considerate nedeductibile la impozitul pe profit doar cheltuielile din tranzacții cu entități din anexa 1 a listei și numai în măsura în care tranzacțiile n-au un scop economic. Este important de clarificat că numai anexa 1 conține state necooperante fiscal. Anexa 2 conține state care au probleme și care pot ajunge la un moment dat în anexa 1, dar, din rațiuni de siguranță, și aceasta ar trebui monitorizată de către companiile românești.
Lista statelor necooperante fiscal este modificată de două ori pe an, iar a doua ajustare din 2021 a avut loc marți, după ce prima a fost în februarie. Astfel, din anexa 1 au fost scoase Anguilla, Dominica și Seychelles, potrivit Consiliului Uniunii Europene. În același timp, au fost făcute modificări și la anexa 2, după cum urmează:
- Anguilla, Dominica și Seychelles au fost incluse - țările încă sunt în evaluare, deși au ieșit din anexa 1;
- Costa Rica, Hong Kong, Malaezia, Macedonia de Nord, Qatar și Uruguay au fost, de asemenea, incluse;
- Australia, Eswatini și Maldive au fost scoase, după ce au făcut toate reformele necesare în materie de taxe;
- Turcia rămâne în continuare aici, pentru că n-a implementat încă schimbul automat de date cu alte state.
În urma actualizării de acum din octombrie, în anexa 1 avem Samoa Americană, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine Americane și Vanuatu. În anexa 2 figurează Anguilla, Barbados, Botswana, Costa Rica, Dominica, Hong Kong, Iordania, Jamaica, Macedonia de Nord, Malaezia, Qatar, Seychelles, Thailanda, Turcia și Uruguay.
Următoarea modificare a listei statelor necooperante fiscal este așteptată în februarie 2022.