Ca urmare a intrării în vigoare, de curând, a Legii nr. 296/2020, în Codul fiscal a intrat o nouă categorie de cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit, definite astfel: „cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzacții cu o persoană situată într-un stat care, la data înregistrării cheltuielilor, este inclus în anexa I și/sau anexa II din Lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”.
Lista include țări din afara UE care încurajează practici fiscale abuzive, reducând în mod drastic veniturile din impozitul pe profit ale statelor membre, ne spune Consiliul UE. Lista e actualizată periodic și cuprinde, în momentul de față, la anexa I, următoarele state (ultima actualizare - 6 octombrie 2020): Samoa Americană, Anguilla, Barbados, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine Americane, Vanuatu, Seychelles. În fapt, vorbim de țări cu care e mai puțin probabil ca o firmă din România să aibă un volum mare de tranzacții.
Nu anexa I a acestei liste pune însă probleme în raport cu noua prevedere din Codul fiscal referitoare la cheltuielile nedeductibile, ci anexa II. Aici regăsim două state cu care unele firme din România au destul de multă activitate - Turcia, în primul rând, dar și Australia. În anexa II regăsim state care cooperează cu UE la îndeplinirea angajamentelor, dar care nu au ajuns încă să bifeze toate standardele fiscale internaționale. Odată ce își îndeplinește toate angajamentele, o jurisdicție este eliminată din anexă.
La momentul actual, ca urmare a modificării din Codul fiscal, orice cheltuială rezultată din tranzacții cu o entitate din Turcia ori Australia este considerată nedeductibilă. Cu toate că situația Turciei nu este deloc comparabilă cu a celorlalte state din anexa I a listei jurisdicțiilor necooperante, dacă ne gândim la volumul tranzacțiilor cu entități din România.
„Nu e clar ce au avut în vedere autoritățile în momentul în care au introdus această prevedere legislativă - dacă se referă inclusiv la tranzacții obișnuite de achiziții de bunuri și servicii sau la altfel de tranzacții, operațiuni. Din discuțiile neoficiale purtate cu autoritățile, în ultimele zile, pe acest subiect, înțelegem că ar urma clarificări și alte acte normative. Rămâne de văzut ce se va întâmpla”, a declarat azi Ana Cristian, Director, Departamentul de asistență fiscală și juridică, EY România, cu ocazia conferinței anuale de fiscalitate organizate de EY România.
La minister, eroarea de reglementare ar fi fost însă sesizată deja, urmând să fie corectată legislativ.
„După cum scrie acum în text, se înțelege că sunt nedeductibile cheltuielile, indiferent că e vorba de livrări de bunuri sau prestări de servicii. Da, se înțelege că venitul devine impozabil complet. Situația este destul de aberantă, pentru că tranzacțiile comerciale cu Turcia și Australia sunt considerabile. Așa încât răspunsul pe care vi-l putem da acum este că, din informațiile noastre, Ministerul de Finanțe a înțeles că s-a produs o eroare prin stabilirea nedeductibilității fiscale a tranzacțiilor cu aceste țări și că se va încerca rezolvarea acestei erori prin norme. Deci, s-a înțeles la nivelul Ministerului de Finanțe că este o problemă și că trebuie rezolvată”, a spus, cu ocazia aceluiași eveniment, Mihaela Mitroi, partener la EY România.
Comentarii articol (0)