România a depășit pragul de două milioane de doze de vaccin administrate
Peste două milioane de doze de vaccin au fost administrate în România de la începutul campaniei, la 27 decembrie 2020, acest prag fiind depășit joi, când, potrivit datelor oficiale, s-a ajuns la 2.019.757 de doze injectate, cele mai multe fiind de la Pfizer/BioNTech.
Mai exact, un număr de 1.336.827 de persoane au fost vaccinate, dintre care:
- 653.897 persoane au fost vaccinate cu 1 doză;
- 682.930 persoane vaccinate cu 2 doze.
În ce țări a ajuns lotul cu probleme al vaccinului produs de AstraZeneca
Mai multe țări au decis suspendarea vaccinării cu AstraZeneca, 9 în total, ca măsură de prevenție, după ce au fost raportate mai multe efecte secundare severe. Primul stat care a luat această hotărâre a fost Austria, care a suspendat utilizarea lotului de vaccin COVID-19, ABV5300, în urma decesului unei persoane. Lotul ABV5300 a fost livrat în 17 țări din UE și cuprinde 1 milion de doze de vaccin.
Autoritățile competente din Austria au suspendat utilizarea unui lot de vaccin COVID-19 AstraZeneca (numărul lotului ABV5300), după ce o persoană a fost diagnosticată cu tromboză multiplă, adică formarea de cheaguri în vasele de sânge, și a murit, iar alta a fost internată cu embolie pulmonară (blocaj în arterele plămânilor).
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a studiat semnalările primite din mai multe state ale UE privind cazuri de tromboză diagnosticate după injecţii cu vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca şi a recomandat joi ''continuarea administrării'' vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.
Lotul ABV5300 a fost livrat în 17 țări din UE și cuprinde 1 milion de doze de vaccin. Unele țări din UE au suspendat ulterior acest lot ca măsură de precauție, în timp ce în prezent se desfășoară o anchetă completă, potrivit unei informări a Agenției Europene a Medicamentului (EMA).
Statele care au primit vaccinuri din lotul "cu probleme" sunt: Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Spania, Suedia. Lotul de vaccinuri retras de Italia este diferit de cel semnalat anterior de Austria.
Partea ascunsă a bitcoin. Unde se află cele mai bune locuri pentru minarea de criptomonede
Creșterea valorii criptomonedelor din ultima perioadă i-a determinat pe tot mai mulți oameni să mineze pentru a obține monede virtuale. Dar pentru asta este nevoie de o putere de calcul uriașă. Și de aici pornește un cerc vicios. Cu cât echipamentele de minare sunt mai puternice, cu atât crește mai mult factura la energie electrică, folosită atât pentru a alimenta aparatele, cât și pentru a le răci.
Pentru a obține un profit bun, minerii de criptomonede caută locuri unde clima este rece, iar prețul energiei este redus. Un astfel de loc este Rusia.
Aflat la 4.000 de kilometri de Moscova, lângă răul Angara, un centru de date rusesc operează cu un volum uriaș de date și se folosește de energie hidroelectrică generată local pentru a funcționa. Cum recent creșterea bitcoin a generat un profit frumos pentru centru, banii vor fi alocați spre dublarea capacității de operare în acest an.
„Avem o capacitate de 100 de MW pe oră. Sunt instalate în jur de 70.000 de unități de echipament în acest centru, ceea ce înseamnă cel mai mare centru din era postsovietică. Nu este nimeni mai mare că noi aici. Avem contracte cu mai bine de 80 de clienți din toată lumea”, spune Ivan Kaap, directorul adjunct al centrului de minare.
Comentarii articol (0)