ACCES GRATUIT
UPDATE: Măsură oficială: Dronele considerate amenințări vor putea fi împușcate de către cei din armată
Pentru că dronele au devenit un lucru comun al zilelor noastre, iar utilizarea lor generează o serie de provocări de securitate atât în cazul operațiunilor sau obiectivelor militare ori guvernamentale, cât și în cazul organizării unor evenimente publice de mare amploare, autoritățile vor să modifice legislația privind regimul armelor, printr-o lege ce a fost oficializată chiar azi, astfel încât să permită armatei imobilizarea acestora. Astfel, dronele care sunt operate în anumite zone și care sunt considerate un risc pentru autorități vor putea fi scoase din uz de către militari, inclusiv prin utilizarea armamentului din dotare.
Articolul continuă mai jos
La modul concret, Legea 283/2021, apărută azi în Monitorul Oficial nr. 1.161, e menită să modifice
Legea 122/2011 privind regimul armelor, dispozitivelor militare şi muniţiilor deţinute de Ministerul Apărării Naţionale şi de forţele armate străine pe teritoriul României, astfel încât să includă dronele în rândul amenințărilor la adresa securității și
să stabilească metode de contracarare a acestora.
În primă fază, legea stabilește
definiția dronei. Mai exact, dronă poate fi considerat de-acum
“orice vehicul terestru, aerian, acvatic sau subacvatic capabil să navigheze autonom, folosind pilotul automat sau care poate fi controlat printr-un dispozitiv de comandă la distanță”.
Apoi, prin această lege se introduce în cadrul legislativ posibilitatea ca
armata să combată activitatea neautorizată a dronelor, ținând cont de faptul că acest lucru reprezintă o vulnerabilitate la adresa securității obiectivelor militare și nu numai.
De altfel, așa cum apare și în nota de fundamentare ce a însoțit legea în faza de proiect,
“în ultima perioadă a fost semnalat un trend crescător al situațiilor în care obiective militare, în special cele izolate, au fost subiectul survolării neautorizate” cu drone aeriene.
Pentru contracararea dronelor, armata va putea folosi
orice dispozitiv militar pe care îl are în dotare, inclusiv armele de foc. Totuși, în primă fază, militarii vor încerca să oprească dronele cu ajutorul unor dispozitive ce nu implică acțiuni fizice asupra acestora, ci doar emiterea unui semnal electronic de bruiaj sau de energie dirijată, microunde de mare putere ori unde laser.
Atunci când se va folosi o armă de foc sau orice alt dispozitiv militar împotriva unei drone, focul se va executa, pe cât posibil,
până la oprirea sau imobilizarea acesteia, nu până la distrugerea ei.
Detaliile utilizării dispozitivelor militare pentru imobilizarea dronelor, adică procedura ce va trebui urmată efectiv în aceste situații, vor fi stabilite, prin ordin al Ministerului Apărării Naționale, în următoarea perioadă.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)