Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Eurostat: 38% din suprafaţa UE, acoperită de păduri. Unde se situează RomâniaPădurile reprezentau 38% din suprafaţa Uniunii Europene în 2020, iar în cinci state membre mai mult de jumătate din teritoriu era acoperit de păduri: Finlanda (66%), Suedia (63%), Slovenia (61%), Estonia (54%) şi Letonia (53%), arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat), scrie Agerpres.
La polul opus, cea mai redusă suprafaţă împădurită din UE era în 2020 în Malta (sub 1%), Olanda (10%), Irlanda (11%), Danemarca (15%), Cipru (19%), Ungaria şi Belgia (ambele cu 22%), Franţa (27%) şi România (29%).
Se estimează că UE avea anul trecut 159 de milioane de hectare de păduri, iar suprafaţa acoperită de păduri a crescut din 1990 cu aproape 10% (145 de milioane de hectare).
În cazul României, suprafaţă împădurită a scăzut de la 7,048 milioane de hectare în 2016 la 6,929 milioane de hectare în 2020, conform estimărilor Eurostat.
În România, fondul forestier ocupa 6,592 milioane de hectare la sfârşitul anului 2019, respectiv 27,7% din suprafaţa ţării, arată datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Primele 46.500 de persoane înscrise pe listele de așteptare au fost programate pentru vaccinareReprezentanții Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) au anunțat luni, într-o postare pe pagina de Facebook Ro Vaccinare, că primii 46.500 de români înscriși pe listele de așteptare au fost programați pentru imunizare în etapa a treia a campaniei.
Potrivit informației de pe pagina oficială de Facebook a platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva Covid-19, din totalul celor aproape 770.000 de români care s-au înscris pe listele de așteptare, odată cu debutul etapei a treia a campaniei de imunizare, primele 46.500 au fost programate.
Din cele aproximativ 78.000 de persoane notificate prin SMS și e-mail, 46.500 de persoane s-au programat pentru vaccinare.
Persoanele din listele de așteptare sunt notificate prin SMS și e-mail când sunt locuri disponibile în centrul selectat, se mai arată în informarea CNCAV. Fiecare persoană are la dispoziție 24h să își aleagă în platforma informatică ziua și ora când poate merge la vaccinare. Pe e-mail se va primi recipisa care atestă programarea.
Efectele Brexit: Exporturile de whisky din UK pe piaţa europeană au ajuns în pragul colapsuluiExporturile de whisky şi alimente din Marea Britanie pe piaţa europeană, după Brexit, au ajuns în pragul colapsului. Vânzările de băuturi şi produse agroalimentare britanice în UE au înregistrat o scădere de 75% în luna ianuarie 2021, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut când UK a ieşit, oficial, din Uniunea Europeană, informează The Guardian.
Cele mai mari pierderi le-au înregistrat producătorii de whisky, brânză şi ciocolată din UK.
Cei mai afectaţi au fost producătorii de whisky: de la exporturi în valoare de 105 milioane de lire sterline, acestea au ajuns la 40 de milioane. De asemenea, valoarea exporturilor de brânză a scăzut de la 45 milioane de lire sterline la 7 milioane, iar producătorii de ciocolată au reuşit să exporte produse în valoare de doar 13 milioane de lire sterline, comparativ cu peste 41 milioane cât înregistrau înainte de Brexit.
Comentarii articol (0)