Casa de Asigurări a Avocaților (CAA) a publicat recent un document cu precizări pentru avocați, în contextul în care termenul pentru plățile pentru anul trecut prin declarația unică se apropie - 25 mai. Potrivit OUG 226/2020, pentru indemnizațiile primite în baza OUG nr. 30/2020, avocații datorează CAS 25%, iar Fiscul și Ministerul Finanțelor și-au menținut poziția cu privire la faptul că aceștia trebuie să achite, ca toți ceilalți beneficiari de indemnizație, valoarea completă a contribuției, iar nu cea redusă, de 11%, prevăzută de Legea nr. 72/2016 special pentru avocați.
„C.A.A. a întreprins demersuri susținute, atât la Ministerul de Finanțe cât și la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru clarificarea situației și aplicarea asupra acestei indemnizații a cotelor de contribuție prevăzute de Legea 72/2016 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților, având în vedere că în sistemul C.A.A. cotele de contribuție sunt diferite de cele din sistemul public și că un calcul separat al cotelor aferente indemnizațiilor primite ar conduce la majorarea contribuțiilor plătite de avocați la sistemul propriu.
După cum ați putut constata din răspunsul ANAF, care v-a fost comunicat anterior, atât Ministerul de Finanțe cât și ANAF, cei care au fost inițiatorii OUG 226/2020, și-au păstrat poziția, respectiv că pentru indemnizațiile primite de avocați în baza OUG 30/2020, cu modificările și completările ulterioare, aceștia trebuie să plătească contribuția de asigurări sociale în cota prevăzută de Codul Fiscal (25%) și nu în conform cotei prevăzute de Legea 72/2016 (11%).
Acestă prevedere legală a fost aplicată și în practică de ANAF prin formularul ”Declarația unică” care nu permite completarea cu o altă contribuție decât cea de 25% asupra indemnizațiilor primite în baza OUG 30/2020 (la punctul 1.5 din declarație). Reprezentanții C.A.A. au participat activ și în cadrul Comisiilor Parlamentare la discuțiile privind PLx nr. 284/2020 - proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.53/2020 (care a modificat OUG 30/2020)”, scrie în comunicatul CAA.
Proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 53/2020 ar trebui să clarifice neconcordanța care există acum în două prevederi legale referitoare la regimul de taxare al indemnizațiilor de pandemie acordate avocaților. Proiect care, transmiteau la finele lui martie cei de la UNBR, ar trebui adoptat cu prioritate în Camera Deputaților (For decizional) în contextul în care mai sunt mai puțin de două luni pentru finalizarea situației fiscale pe 2020 prin declarația unică (25 mai), adică pentru efectuarea plăților. Până acum însă nu s-a avansat prea mult cu acesta la deputați.
Avocații au un sistem propriu de asigurări sociale (pensii), ceea ce înseamnă că taxarea veniturilor acestora din perspectiva contribuției de asigurări sociale se face conform regulilor proprii acelui sistem, diferit de cel public.
Prin OUG nr. 53/2020 și prin OUG nr. 132/2020, legiuitorul a făcut o necorelare între prevederile referitoare la plata contribuției de asigurări sociale pentru indemnizațiile acordate conform fiecăreia dintre aceste ordonanțe. Din această cauză, casa de asigurări a avocaților le-a cerut celor de la Finanțe un punct de vedere, iar din răspunsul primit a rezultat că, într-adevăr, există o necorelare între cele două ordonanțe:
- „Pentru indemnizația acordată în baza OUG 132/2020 concluzionăm că avocații vor plătii contribuția de asigurări sociale în cota prevăzută de Legea 72/2020, respectiv 11%”;
- „Rămâne însă problema indemnizației acordate în baza OUG 30/2020 modificată și completată prin OUG 53/2020, indemnizație pentru care procentul de plată a contribuției de asigurări sociale este cel prevăzut de Legea 227/2015, respectiv 25% și nu în cota prevăzută de reglementările specifice, respectiv de Legea 72/2016, de 11%”, potrivit UNBR.
Proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 53/2020 vine să clarifice însă problema, stabilind că avocații datorează contribuția de asigurări sociale în acord cu reglementarea profesională proprie, iar nu cu alte reguli fiscale aplicabile celorlalți contribuabili. „Aprobarea legii, cu acest articol nou introdus, este în măsură să acopere situația creată de reglementările contradictorii privind cota de contribuție de asigurări sociale la sistemul propriu al avocaților și să asigure egalitatea de tratament a indemnizațiilor acordate în baza celor două ordonanțe de guvern din punct de vedere al regimului fiscal al contribuțiilor”, concluzionează UNBR. Doar că proiectul ar trebui adoptat și ar trebui să devină lege cât mai repede posibil.
Problema e că și conținutul declarației unice ar trebui modificat corespunzător, ulterior acestei legi. Or, având în vedere că suntem la jumătatea lunii martie și mai sunt 10 zile până când trebuie făcute plățile pentru anul trecut, toate aceste modificări legislative sunt improbabil să apară în timp util.
Declarația unică are termen pe 25 mai, moment până la care trebuie și plătite dările fiscale aferente pentru 2020. Așa cum explica un avocat recent pentru avocatnet.ro, ideal ar fi să efectuăm plățile la o oarecare distanță în timp față de depunerea declarației, pentru a evita situația în care mecanismele Fiscului atribuie banii greșit între diferitele tipuri de plăți.
Comentarii articol (1)