avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA - Indemnizatie OUG 30/2020...se impoziteaza sau nu ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA - Indemnizatie OUG 30/2020...se impoziteaza sau nu ?

PFA - Plata indemnizatiei mentionate si calculate conform in art. 15, alin. 1, din OUG 30/2020, ASTFEL:

1. 75% din salariul mediu BRUT pe tara, adica 5429 lei – 25% = 4071 lei
2. Asa cum a fost definit de Art. 62 din Legea 227/2015 (Codul Fiscal), cu modificarile si completarile ulterioare, si anume

” ART. 62 - Venituri neimpozabile
NU SUNT IMPOZITABILE:
a) ajutoarele, indemnizațiile și alte forme de sprijin cu destinație specială, primite de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale și din alte fonduri publice sau colectate public, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum și cele de aceeași natură primite de la organizații neguvernamentale, potrivit statutelor proprii, sau de la alte persoane;„

AJPIS a facut platile insa ANAF urmeaza a le impozita. Intrebarea e in ce baza cat timp Codul Fiscal spune ca NU se impoziteaza ???
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:20, 27 Mai 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Indemnizația este supusă impozitării și plății contribuțiilor de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate, în condițiile prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
- alin.5 al art.XV din OUG 30/2020 -
”(5) Indemnizația prevăzută la alin. (1), (2) și (4) este supusă impozitării și plății contribuțiilor de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate, în condițiile prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare„

In consecinta, OUG 30 zice ca impozitarea se face conform L 227....iar L227 spune ca NU se impoziteaza. Tocmai asta e speta semnalata.
Nu cred ca asta este interpretara , ci cred ca se refera la cuantumul procentelor.
Cel mai porobabil asa este, trimiterea nefericit formulata la Codul fiscal facandu-se strict pentru cote. Asemenea bonificatiei si somajului tehnic, si aceasta prevedere a fost facuta pe brate si pe care contribuabilul trebuie sa o intoarca pe toate partile pentru a o intelege si aplica. Aceasta este, din pacate, calitatea actului legislativ al zilelor noastre.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu sunt de parare ca in aceasta situatie ar trebui aplicate principiile fiscale, respectiv (a) certitudinea impunerii - art. 3 lit b) Cod Fiscal (certitudinea impunerii, prin elaborarea de norme juridice clare, care să nu conducă la interpretări arbitrare, iar termenele, modalitatea şi sumele de plată să fie precis stabilite pentru fiecare plătitor, respectiv aceştia să poată urmări şi înţelege sarcina fiscală ce le revine, precum şi să poată determina influenţa deciziilor lor de management financiar asupra sarcinii lor fiscale) si (b) "in dubio contra fiscum" (art 13 CPF). Legiuitorul a considerat esențial ca normele juridice fiscale să fie clare, astfel încât contribuabilii să poată acționa în cunostinta de cauză. Or, normele în discuție sunt neclare și ar atrage interpretarea in dubio contra fiscum.

Cu toate acestea prin OUG 53/2020 s-a rectificat eroarea "2. La articolul XV, alineatele (5) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"(5) Pentru indemnizaţia prevăzută la alin. (1), (11), (2) şi (4) se datorează impozit pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, în cotele prevăzute în Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare."
Ultima modificare: Luni, 24 Mai 2021
legalmonkey, utilizator

Alte discuții în legătură

In ce bază anaf cere prin declarațiile unice ale af-urilor impozitarea cu 45% a ajutorului covid pe anul 2020? lupugabriel68 lupugabriel68 Bună ziua, pot să întreb, în ce bază Anaf cere prin declarațiile unice ale AF-urilor impozitarea cu 45% a ajutorului Covid pe anul 2020? Ajutorul s-a ... (vezi toată discuția)
Titular i.i. nu pot fi angajat, cine ne ajuta Haci Haci Am o Întreprindere Individuala, legea nu mi-a dat voi sa fiu angajat in propria-mi întreprindere individuală, cu criza asta și starea de urgență ... (vezi toată discuția)
Zile libere parinti l19/2020 si facilitati constructii Oana.Musceleanu Oana.Musceleanu Considerati ca pentru angajatii din domeniul constructii unde se aplica facilitatile fiscal privind taxele si contributiile prevazute un OUG 114/2018, in cazul ... (vezi toată discuția)