ACCES GRATUIT
Cum poate funcţiona Revolut Bank în România şi cine garantează, de fapt, depozitele acestei entităţi. Clarificări de la BNR
Revolut Bank, instituţie de credit din Lituania, poate funcţiona pe teritoriul ţării noastre doar pe baza autorizaţiei (licenţei) ce i-a fost eliberată de Banca Centrală Europeană (BCE) şi a notificării de către Banca Lituaniei, fără a avea nevoie de o autorizaţie din partea Băncii Naţionale a României (BNR).
Articolul continuă mai jos
O autorizaţie din partea BNR este necesară pentru furnizarea de servicii bancare pe teritoriul ţării noastre doar pentru instituţiile de credit cu sediul în România şi pentru sucursalele băncilor din ţări din afara Uniunii Europene (UE) sau a Spaţiului Economic European (SEE).
Potrivit BNR, instituţiile de credit din UE/SEE pot accesa piaţa bancară din România prin înfiinţarea de filiale, persoane juridice române, şi prin utilizarea autorizaţiei bancare unice (paşaport european) acordate de o autoritate competentă dintre-un stat membru UE/SEE sau de către BCE.
Revolut Bank activează pe piaţa din România pe baza unei notificări făcute de Banca Lituaniei, în calitate de autoritate de supraveghere competentă, iar autorizaţia de instituţie de credit - mai exact de bancă specializată, care nu poate oferi servicii de investiţii -, a fost acordată de BCE în 2018.
Activităţile bancare pe care Revolut Bank le poate desfăşura în România sunt de „atragere de depozite şi alte fonduri rambursabile”.
În cazul depozitelor constituite la Revolut Bank, acestea nu vor fi garantate de către BNR, ci fac obiectul garantării din statul membru de origine a instituţiei de credit, în acest caz Banca Lituaniei. Conform legislaţiei europene din domeniul bancar, schema de garantare din țara de origine a unei instituții de credit garantează depozitele plasate la sucursalele acesteia din alte țări ale UE și pe cele constituite ca urmare a furnizării de servicii în mod direct pe teritoriul statelor respective.
Astfel, toate depozitele constituite la Revolut Bank UAB sunt garantate de către schema de protecție a depozitelor din Lituania, administrată de Compania de Stat „Asigurarea Depozitelor şi Investiţiilor”, cu respectarea reglementărilor europene și naționale aplicabile, dintre care amintim limita de acoperire (garantare) de 100.000 de euro pe persoană.
Cât primeşte informaţiile vehiculate legate de garantarea depozitelor prin Schema Europeană de Garantare a Depozitelor, această schemă nu există, propunerea Uniunii Bancare fiind încă în stadiul de proiect.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)