Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
FMI: Pandemia va produce economiei mondiale pierderi mai mici decât criza economică din 2008Producţia economică globală ar urma să fie cu aproximativ 3% mai scăzută în 2024 decât se estima înaintea pandemiei de coronavirus, se arată într-o postare publicată miercuri pe blogul Fondului Monetar Internaţional, transmite Reuters, potrivit Agerpres. Totuși, impactul pe termen mediu nu va fi atât de sever ca în timpul crizei financiare globale din 2008 - 2009, susține FMI.
Perspectivele de înrăutăţire a actualei crize rămân substanţiale, avertizează FMI, chiar dacă presiunile financiare sistemice şi pagubele economice asociate pe termen lung au fost în mare parte evitate, după ce guvernele au adoptat măsuri fiscale de aproximativ 16.000 de miliarde de dolari.
Drumul spre redresare rămâne dificil, în special pentru ţările cu resurse fiscale limitate.
"Spre deosebire de ce s-a întâmplat în timpul crizei financiare globale din 2008 - 2009, pieţele emergente şi cele în curs de dezvoltare ar urma să se confrunte cu efecte negative mai profunde decât economiile avansate, iar cele mai mari pierderi ar urma să se înregistreze în rândul ţărilor cu venituri scăzute", apreciază FMI.
Ar putea persoanele vaccinate cu două doze să renunțe la măști în spații închise? Ce spune medicul Valeriu GheorghițăDacă într-o încăpere sunt persoane vaccinate cu ambele doze, ar fi posibil să nu mai poarte mască? a fost întrebat, miercuri, la Digi24, medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale pentru vaccinarea anti-COVID, în condițiile în care au apărut date noi care arată că aceste persoane vaccinate nu ar mai transmite virusul și nici nu ar mai fi la risc să se îmbolnăvească.
Persoanele care s-au imunizat complet, adică au făcut ambele doze de vaccin, nu transmit coronavirusul aproape niciodată. Anunțul a venit de la directoarea Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite. Experta spune că datele de până acum sugerează că persoanele vaccinate nu poartă virusul și nu se îmbolnăvesc. Ea s-a referit la rezultatele unui studiu la care au participat aproape 4.000 de angajați sanitari din linia întâi, testați săptămânal, între decembrie 2020 și martie 2021.
„Datele Centrului american pentru Controlul Bolilor (CDC), cât și ale Centrului european pentru Controlul Bolilor arată cât se poate de clar o reducere a transmiterii infecției cu SARS-CoV-2 de la persoanele vaccinate la cele nevaccinate și sunt studii făcute, de pildă, pe membrii familiei, unde cel puțin unul dintre ei a fost vaccinat, și au arătat o reducere a transmiterii la ceilalți membri ai familiei cu cel puțin 30 la sută, dacă cel puțin un membru era vaccinat”, a declarat la Digi24 Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare anti-COVID.
„Deci da, sunt date cât se poate de clare în momentul de față, care nu provin numai din studii, ci și din analizele efectuate pe persoanele vaccinate în cadrul campaniilor de vaccinare, care ne arată o reducere importantă a riscului de transmitere”, a confirmat medicul militar.
Mai mult, CDC-ul a făcut o serie de recomandări pentru persoanele vaccinate cu schemă completă, care sunt la mai mult de două săptămâni de la administrarea dozei de rapel - în spații închise, în încăperi, un număr mic de persoane care sunt vaccinate pot să renunțe la măsurile deja cunoscute de prevenire a transmiterii, pentru că riscul individual de a contracta infecția este mult diminuat, a arătat Valeriu Gheorghiță.
Comentarii articol (0)