În primul rând, când se referă la IMM-uri, BERD nu are în vizor doar firmele cu cel mult 250 de angajați, o cifră de afaceri anuală de până la 50 de milioane de euro ori active de până în 43, ci și de companii ceva mai mari de atât, cu până la 3.000 de angajați, ne-a explicat Răzvan Albu - Associate Banker, SME Finance & Development în cadrul BERD, cu ocazia unui recent webinar organizat de avocatnet.ro pentru abonații premium.
Pe lângă un program organizat de BERD pentru IMM-uri, prin care este facilitat accesul antreprenorilor locali la expertiză și consultanță în scopul de a-i ajuta să se dezvolte și să devină mai competitivi, în cadrul BERD companiile pot găsi și componenta de finanțare directă. Doar că BERD urmărește în special IMM-uri cu un istoric demonstrat în piață, firme profitabile și cu potențial de creștere.
„Produsele BERD de finanțare din zona de IMM par tipice la prima vedere, sunt în special credite de investiții pentru CapEx (Capital expenditure - n.red.), achiziții, dezvoltare, cât și linii de capital de lucru și aceste produse sunt aliniate la condițiile de piață existente”, a precizat Răzvan Albu în cadrul webinarului.
Care ar fi avantajele unei finanțări directe prin BERD? O perioadă de grație mai generoasă, de pildă, pentru un credit de investiții, scadențe destul de lungi, „de până la șapte ani pentru credite de investiții și până la doi sau chiar trei ani de zile pentru linii de capital de lucru (...) de multe ori putem vorbi de linii de working capital de tip angajant, overdraft-ul dacă vreți, care în mod normal în segmentul bancar comercial sunt de tip neangajant, noi putem oferi și acest tip angajant de linii de capital de lucru și de asemenea, de multe ori ne axăm pe industrii asset light”.
La capitolul dobânzi BERD se aliniază condițiilor existente în practică. „Ca să dau un exemplu elocvent, de multe ori solicităm companiilor cu care urmează să colaborăm, să obțină niște niște prețuri de la bănci comerciale, iar noi ulterior îl duplicăm, ca să spun așa, niciodată nu mergem mai jos decât ceea ce există în piață pentru că rolul nostru nu este acela de a lua business de la băncile comerciale”, a punctat Răzvan Albu în cadrul webinarului avocatnet.ro.