Implicarea farmaciștilor în campania de testare rapidă pentru depistarea COVID-19 este tardivă, dificil de implementat în condiții de maximă siguranță în contextul actual și ar putea avea o eficiență redusă, întrucât presupune costuri pentru populație, potrivit unui comunicat de presă remis azi redacției noastre de către Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE).
Procesul de testare rapidă în farmacii,
propus printr-un proiect de ordin pus recent în dezbatere la Ministerul Sănătății,
ar putea începe, spun specialiștii,
abia peste cel puțin o lună și, întrucât presupune costuri pentru pacienți, nu va avea efectele benefice scontate. Cei cu venituri modeste vor alege să nu se testeze, ceea ce va face ca demersul în sine să se adreseze unui public foarte redus și nu publicului larg, așa cum se urmărea inițial.
"
AFIE a militat mereu pentru implicarea farmaciștilor în programe de prevenție și de îmbunătățire a sănătății populației. Cu toate acestea, momentul în care guvernul a decis să implice farmaciștii în testarea generală este unul tardiv. Luând în calcul faptul că startul testării nu va fi dat, în cel mai bun caz, decât peste o lună, fiind implicate și alte autorități care trebuie să desfășoare activități de avizare și instruire, ajungem la un moment în care nevoia de testare va fi din ce în ce mai scăzută datorită creșterii gradului de imunizare a populației prin vaccinare", se arată în comunicatul amintit.
De aceea,
costul testării ar trebui acoperit prin intermediul sistemului de asigurări de sănătate, așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor care au implementat acest serviciu în farmacii, după cum
propun reprezentanții AFIE. Fără un astfel de demers, populația din mediul rural, adică cea mai vulnerabilă și care nu are posibilitatea de a apela la serviciile laboratoarelor specializate de testare, va avea acces limitat la această nouă formă de testare în masă.
În plus, dacă prin proiectul de ordin se stipulează că testarea rapidă pentru depistarea infecției cu coronavirus a populației se va putea face în farmacii, care vor putea stabili singure costul acestui serviciu, AFIE consideră oportună, în acest sens,
stabilirea unui preț unic recomandat pe țară.
Ținând cont de faptul că debutul testării în farmacii ar putea fi amânat cu minimum o lună, din cauza procesului de avizare și instruire a personalului, care implică și alte autorități, nevoia de testare va fi, la acel moment, din ce în ce mai scăzută prin prisma faptului că gradul de imunizare a populației va fi crescut deja prin vaccinare, subliniază specialiștii.
De asemenea, pentru multe dintre farmaciile din țară,
implementarea efectivă a unor fluxuri de lucru care să poată garanta atât siguranța pacienților, cât și cea a personalului farmaciei, implicat în procesul de testare,
ar presupune investiții dificil de susținut în acest moment, mai ales pentru cele din mediul rural. Pentru acest motiv, “
investițiile care trebuie făcute de farmacii în vederea realizării testării ar trebui, în mod rațional, sprijinite de stat”, susțin reprezentanții AFIE în comunicatul amintit.
“
Ordinul privind testarea, aflat în transparență decizională, s-a făcut fără o consultare amplă și reală a tuturor profesioniștilor implicați”, conchid specialiștii de la AFIE, arătându-și disponibilitatea de a participa la dezbateri ale inițiativelor legislative care privesc profesia de farmacist și desfășurarea activității în farmacie, pentru a le putea oferi pacienților servicii bine implementate, cu rezultate dintre cele mai bune pentru starea generală de sănătate a populației.
Comentarii articol (0)