În urma testării, farmaciile și oficinele vizate de ordin vor emite un buletin de testare, care va conține cel puțin următoarele elemente:
- denumirea societății comerciale în structura căreia funcționează farmacia comunitară sau oficina comunitară rurală care a efectuat testarea;
- numele, prenumele, domiciliul sau reședința persoanei testate;
- rezultatul testării, care poate fi pozitiv sau negativ;
- numele și prenumele persoanei care a efectuat testarea; precum și
- data efectuării testului şi semnătura persoanei care l-a efectuat.
În baza acestui aviz, farmaciile comunitare și oficinele comunitare rurale vor organiza, într-un spațiu delimitat, destinat exclusiv procesului de testare, o zonă în care se vor face testele rapide antigenice pentru diagnosticarea infecției cu COVID-19. Această zonă trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- să fie amplasată într-un perimetru ce poate fi aerisit corespunzător prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilație;
- să fie dotată cu mobilierul necesar: masă de lucru placată cu materiale lavabile ușor de curățat și dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deșeurilor biologice rezultate din activitatea de testare;
- să aibă o suprafață de minimum patru metri pătrați utili, delimitată de spațiul oficinei, eventual prin instalarea unui paravan opac.
Direcţiile de sănătate publică judeţene și cea a municipiului Bucureşti vor putea efectua oricând controale pentru a se asigura că farmaciile comunitare și oficinele comunitare rurale respectă condițiile pentru testarea în baza avizului emis.
Masca chirurgicală sau FFP2 ori FFP3, viziera sau ochelarii de protecție, mănușile de examinare de unică folosință, precum și halatul de unică folosință fac parte din echipamentul de protecție pe care personalul implicat în activitatea de testare va trebui să îl poarte în mod obligatoriu. Cei care vor face testările vor fi instruiți gratuit de către Colegiul Farmaciștilor din România în comun cu Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.
Farmaciile și oficinele vor putea stabili, conform ordinului ce se aplică deja, anumite intervale orare destinate testării, pe care le vor anunța inclusiv direcţiilor de sănătate publică judeţene și a municipiului Bucureşti. De asemenea, orarul de testare se “afișează la loc vizibil, în vitrina unității farmaceutice sau pe ușa de la intrare”. În plus, acestora le revine obligația de a raporta către direcţiile de sănătate publică judeţene, precum și către cea a municipiului Bucureşti ”rezultatele tuturor testelor efectuate și situația stocurilor”, informații pe care le vor transmite în format electronic.
Totuși, chiar dacă, de principiu, este o măsură bună, implicarea farmaciștilor în campania de testare rapidă pentru depistarea COVID-19 este, potrivit Asociației Farmaciilor Independente Ethica, tardivă, dificil de implementat în condiții de maximă siguranță în contextul actual și ar putea avea o eficiență redusă, întrucât presupune costuri pentru populație. Mai multe detalii pot fi citite în acest articol.
Comentarii articol (1)