De la sfârșitul acestei săptămâni, cei care au atribuții de gestionare a fondurilor publice vor răspunde pentru abaterile referitoare la incompatibilități și conflicte de interese, vor ajunge să ocupe o astfel de funcție prin desemnarea de către șefii instituțiilor respective și vor fi independenți în luarea deciziilor cu privire la exercitarea vizei de control financiar preventiv, potrivit unei legi oficializate joi.
Dacă, în actuala reglementare,
persoanele care exercită controlul financiar preventiv propriu pot fi numite, suspendate, destituite sau schimbate din funcție de către conducătorul instituției publice, cu acordul entității publice superioare, potrivit Legii nr. 133/2021, care a apărut joi în Monitorul Oficial nr. 501 și prin care se modifică și se completează Ordonanța Guvernului nr. 119/1999, acestea
vor fi desemnate de către șeful entității publice în cauză, cu același acord obținut din partea instituției publice superioare
și, tot prin decizia acestuia, le va putea înceta calitatea de persoană desemnată. De asemenea, ele vor fi “
independente în luarea deciziilor cu privire la exercitarea vizei”.
În plus, noua reglementare specifică în mod concret faptul că
persoanele desemnate să exercite activitatea de control financiar preventiv propriu vor fi obligate să respecte regimul juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese prevăzute pentru funcționarii publici, așa cum sunt stabilite prin Legea nr. 161/2003. Astfel, ele
vor răspunde “
disciplinar, administrativ, civil ori penal, potrivit legii, în raport de culpa lor”,
pentru nerespectarea prevederilor privind abaterile referitoare la acestea.
Conform noii legi,
persoanele în drept să exercite controlul financiar preventiv delegat, care vor fi, ca și acum, numite prin ordin al ministrului finanțelor, vor răspunde, în egală măsură, “
pentru legalitatea, regularitatea și încadrarea în limitele creditelor de angajament și/sau creditelor bugetare aprobate, în privința operațiunilor pentru care au acordat viza”.
Ministerul Finanțelor (MF) va putea, potrivit legii,
să efectueze inspecții ori de câte ori va constata că există indicii ale unor abateri de la legalitate sau regularitate
în efectuarea de operațiuni sau
indicii ale unor abateri privind buna gestiune financiară de către conducătorii entităților publice sau de către persoanele care gestionează fondurile publice. De asemenea, MF va putea face o inspecție atunci când va fi sesizat cu privire la efectuarea de operațiuni pe propria răspundere a ordonatorului de credite, fără o viză de control financiar preventiv obținută în condițiile legii.
În actuala reglementare, împotriva procesului-verbal de inspecție întocmit de către MF se poate formula și depune o contestație la structura care a efectuat inspecția, contestație care este soluționată printr-o decizie definitivă și motivată.
Noua reglementare introduce, în schimb, varianta în care instituția publică va putea formula, împotriva procesului-verbal de inspecție întocmit de către MF, o plângere prealabilă, care se va depune, de asemenea, la structura care a efectuat inspecția. Această plângere prealabilă va fi soluționată de către structura de specialitate aferentă din cadrul MF, prin decizie motivată. Mai departe, împotriva acestei decizii, care va fi definitivă în sistemul căilor administrative de atac, se va putea însă formula acțiune în instanță.
Important! Prevederile Legii nr. 133/2021 vor intra în vigoare duminică.