Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
De astăzi, vaccinarea cu AstraZeneca se poate face și fără programare, iar în platformă se vede poziția în lista de așteptareÎncepând din data de 16 aprilie, cei care vor să se vaccineze cu AstraZeneca (Vaxzevria) o pot face pe loc, fără a mai fi nevoie de programare. Există o veste bună și pentru celelalte persoane, care așteaptă să se vaccineze cu Pfizer și Moderna: platforma de programare a fost optimizată, iar acum se poate vedea atât poziția în lista de așteptare, cât și capacitatea de vaccinare a centrului respectiv, anunță autoritățile.
Joi seara, erau disponibile pentru programarea la vaccinare aproximativ 97.000 de locuri.
În ceea ce privește vaccinarea fără programare cu AstraZeneca, persoanele se pot prezenta direct, fără a se mai înscrie pe platformă, în centrele în care se administrează acest vaccin și în care sunt locuri disponibile. Este, însă, important să verificați mai întâi disponibilitatea locurilor pe harta interactivă existentă pe platforma națională de informare cu privire la vaccinare.
În momentul în care vă prezentați la centrul de vaccinare unde sunt locuri disponibile, trebuie să veniți cu un document de identitate și, evident, trebuie să vă asigurați că nu aveți simptome asociate COVID-19.
Vaccinarea se va realiza în limita capacității de vaccinare a centrului, precizează autoritățile.
Florin Cîțu: Până duminică am putea ajunge la 1.600 de paturi ATI. Următoarea țintă este 1.800Premierul Florin Cîțu a vorbit joi despre primele schimbări pe care le are în vedere în calitate de ministru interimar al Sănătății. Potrivit acestuia, până la finalul săptămânii România ar putea avea 1.600 de paturi în secțiile de Terapie Intensivă iar următoarea țintă propusă este ca spitalele să aibă 1.800 de astfel de paturi.
Spitalele din România ar putea avea 1.600 de paturi în secțiile de Terapie Intensivă. Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat joi că ținta ar putea fi atinsă până duminică.
„Ținta pe termen scurt era de 1.600 de paturi. Este nevoie de un efort suplimentar. Le-am spus directorilor DSP din țară să caute spații prin spitale iar câteva soluții au fost avansate. Noi accelerăm campania de vaccinare, dar este nevoie ca resursele din sistemul sanitar să fie folosite optim. Până duminică există toate premisele să ajungem la ținta de 1.600 de paturi și se fac eforturi să ajungem la 1.800”, a anunțat Florin Cîțu.
Ministerul Finanțelor: România a atras 3,5 miliarde euro de pe piețele externe de capitalRomânia a atras 3,5 miliarde euro de pe piețele externe de capital „la costuri atractive”, după lansarea, pe 7 aprilie, a primei emisiuni de euroobligațiuni din acest an pe piețele internaționale de capital. Este cel mai mare volum de finanțare realizat de România într-o singură tranzacție, a anunțat Ministerul Finanțelor.
„Succesul primei emisiuni de euroobligațiuni a României din anul 2021 reconfirmã încrederea de care se bucurã țara noastrã din partea investitorilor la nivel internațional. Deși criza generatã de pandemia Covid-19 nu a luat sfârșit, aceastã tranzacție dovedește faptul cã mãsurile și obiectivele Guvernului privind consolidarea fiscal-bugetarã și relansarea economiei românești, apreciate deja de instituții internaționale, sunt recepționate pozitiv și de comunitatea investiționalã”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare
Ministrul a precizat că prin aceastã emisiune România și-a asigurat o parte importantã din necesarul de finanțare de pe piețele externe aferent anului 2021 și și-a consolidând totodatã rezerva în valutã (buffer-ul).
„Împrumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanțare determinate de nivelul deficitului bugetar și volumul refinanțãrii datoriei publice, în contextul pandemiei Covid-19”, a spus Alexandru Nazare.
Potrivit bilanțului oficial de joi, la ATI sunt internați 1.518 pacienți, număr în ușoară scădere față de ziua precedentă.
Eduard Lovin (ANCOM): Traficul de internet în reţelele fixe a crescut cu peste 51%, în 2020. În reţelele mobile saltul a fost de 30%Traficul de internet realizat în reţelele fixe din România a înregistrat o creştere masivă, cu peste 51%, în 2020 faţă de anul anterior, în timp ce în reţelele mobile s-a constatat un salt de 30%, conform datelor preliminare prezentate, joi, de către Eduard Lovin, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
"Putem vorbi acum de succesul comunicaţiilor româneşti, iar dacă existau dubii asupra lui, cred că au fost spulberate în pandemia COVID, când utilizăm intensiv serviciile de comunicaţii electronice în contextul mutării în online a majorităţii activităţilor şi cursurilor, fără a se înregistra incidente semnificative care să afecteze furnizarea acestor servicii. Văzând creşterile traficului de Internet de anul trecut, în starea de urgenţă, vă spun cât se poate de sincer că, personal, nu am avut emoţii. Eram sigur că reţelele de comunicaţii rezistă şi rezistă foarte bine.Retrospectiv, anul trecut a pus o presiune foarte mare pe reţelele de comunicaţii electronice peste tot în lume, fapt ce s-a văzut şi din indicatorii statistici de piaţă. În plus, presiunea a crescut destul de abrupt în primele luni de pandemie.Cifrele preliminare, aferente finalului de an 2020, arată că traficul de internet realizat în reţelele fixe din România a înregistrat o creştere masivă cu peste 51% faţă de anul anterior, depăşind o valoare de 10.000 de Petabytes (PB). Dacă la numărul de conexiuni de internet fix ritmul de creştere în 2020 a fost de două ori faţă de 2019, în cazul traficului de internet fix ritmul de creştere a fost de aproape patru ori mai mare, decât cel din anul anterior", a menţionat Lovin, la ediţia a 25-a a evenimentului Ziua Comunicaţiilor.
Comentarii articol (0)