ACCES GRATUIT
Revista presei
Cum va evolua moneda națională. Suciu (BNR): S-a depreciat cu doar 5 bani de la începutul anului, nu va urca spre 5 lei pentru un euro
Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Articolul continuă mai jos
Cum va evolua moneda națională. Suciu (BNR): S-a depreciat cu doar 5 bani de la începutul anului, nu va urca spre 5 lei pentru un euroEuro a scăzut foarte puțin azi după două zile cu maxime istorice, fiind cotat de BNR la 4,9260 lei. De zile bune, s-a poziționat peste nivelul de 4,92 lei, dar reprezentanții BNR dau asigurări că deprecierea monedei naționale a fost de doar cinci bani de la începutul anului și că a performat chiar mai bine decât alte monede din regiune.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat la Digi24 că evoluțiile sunt destul de volatile în regiune, dar că, privind prin comparație timp de o lună sau o săptămână, reiese că acest lucru nu caracterizează leul.
"E o caracteristică a leului de a nu avea volatilități mari. Dacă comparăm peste o săptămână, o lună, vedem că leul a performat mai bine decât celelalte monede. Depinde când punctăm momentul de comparație.La monede cu volatilitate mare, data e relevantă pentru comparație.La leu avem predictibilitate privind o ușoară depreciere, sunt doar 5 bani de la începutul anului. În cazul zlotului, variații de mai mult de 1% sunt regula. La leu, variații de 1% sunt extrem de rare de la o zi la alta", a spus Dan Suciu.
ASF, avertisment pentru cumpărătorii de criptomonede: Există inclusiv posibilitatea de a pierde toți banii investițiAutoritatea de Supraveghere Financiară îi avertizează pe deținătorii de criptomonede că unele dintre aceste instrumente
"sunt extrem de riscante și speculative" și că își pot pierde banii investiți. Criptomodenele nu sunt reglementate, astfel că tranzacțiile cu astfel de instrumente nu sunt protejate de garanții legale, mai arată ASF.
"ASF reamintește consumatorilor faptul că unele criptoactive sunt extrem de riscante și speculative, astfel încât consumatorii trebuie să fie atenți la riscurile ridicate existente în cazul cumpărării sau deținerii acestor produse, inclusiv posibilitatea de a pierde toți banii investiți", se arată într-un comunicat de miercuri al Autorității de Supraveghere Financiară.
Autoritatea mai precizează că majoritatea monedelor virtuale nu sunt reglementate, astfel că cei care le tranzacționează nu sunt protejați de garanțiile oferite de lege.
"Criptoactivele se prezintă sub mai multe forme, iar majoritatea acestora nu sunt încă reglementate, nefiind considerate instrumente financiare, așa cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare. În acest context, avertizăm consumatorii români că, în cazul tranzacționării de criptoactive, aceștia nu beneficiază de protecția și garanțiile asociate cu serviciile financiare reglementate", potrivit comunicatului.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)