avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Rambursare cost excursii neefectuate
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Rambursare cost excursii neefectuate

Rambursarea banilor achitati la firma de turism pentru excursii care nu s-au efectuat din vina firmei se face la cursul de schimb de la data cand s-a efectuat plata sau la cursul din ziua rambursarii (diferenta de opt luni de zie)? Care este temeiul legal?
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 16:54, 1 August 2019
se ramburseaza suma platita in moneda in care s-a facut plata. asa cum scrie pe chitanta/ ordin de plata/ extras de cont, etc.
cu scuze, nu inteleg intrebarea cu temeiul legal.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Iulie 2019
adriandimitriu, utilizator



S-a achitat in lei o suma echivalenta cu X euro. Azi acea suma lei nu mai este echivalenta cu suma de euro din noiembrie. Leul s-a devalorizat. Deci voi primi mai putini euro decat am platit. Ca sa nu mai vorbim ca firma s-a folosit intre timp de banii mei. Prin temei legal ma gandeam la vreo lege etc care sa reglementeze acest fel de tranzactii leu-euro in conditiile in care piata valutara in tara e destul de fluctuamta.

Adrian Dimitriu a scris:

se ramburseaza suma platita in moneda in care s-a facut plata. asa cum scrie pe chitanta/ ordin de plata/ extras de cont, etc.
cu scuze, nu inteleg intrebarea cu temeiul legal.

Exista astfel de reglementari pentru creditele bancare. Legislatia referitoare la contractele consumatorilor cu firmele este disponibila aici:
[ link extern ] .
Ce scrie insa in contractul dvs.? Este specificat ca pretul este in euro, iar plata se face in lei, la cursul... ? Atunci sunteti in drept sa cereti rambursarea conform contract.
Verificati si pozitia firmei, fiindca indiferent ce pretentii aveti si pe ce cale vreti sa le concretizati (direct, prin avocat, ANPC sau instanta), concilierea prealabila este obligatorie.
Depinde si despre ce suma de referinta este vorba. Devalorizarea leului fata de euro a fost de 0.6 - 0.7% din 2018, la BNR.
Ultima modificare: Joi, 1 August 2019
adriandimitriu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire aport asociat in valuta gabrielaachim gabrielaachim O societate are un asociat strain care a participat la capitalul social cu 1000 euro in 2009 cand echivalentul in lei inregistrat in contul 1012 si i actul ... (vezi toată discuția)
Diferente de curs valutar aveno aveno Buna ziua ! va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema : In luna februarie am contractat un imprumut de la o institutie de credit in valoare de 10.000 euro ... (vezi toată discuția)
Sc data in judecata pt diferente de curs valutar Cstrut Cstrut Buna ziua, am si eu rugamintea de a ma ajuta cu o problema stringenta, la inceputul anului am colaborat cu o firma pt un transport, factura a fost achitata ... (vezi toată discuția)