Buna ziua,
am si eu rugamintea de a ma ajuta cu o problema stringenta, la inceputul anului am colaborat cu o firma pt un transport, factura a fost achitata in eur la data scadenta, iar diferenta de curs a fost nefavorabila pentru furnizorul nostru.
Acum am primit o citatie prin care suntem dati in judecata pt acele diferente sau suntem obligati sa platim acele diferente ~ 1200lei. Anexat avem mai multe procese(pentru intimidare) de ale lor cu alte firme aflate in situatie similara care au pierdut procesul.
Intrebarea mea este daca este legala aceasta actiune? Iar daca as plati aceasta suma pt a evita cheltuielile de judecata cum as putea sa inregistrez in contabilitate.
Cu stima,
spuneti ca ati achitat in euro - eu nu inteleg de unde provine diferenta de curs pe care o pretinde furnizorul Dvs .
Dinsii au facturat 10 euro, dvs ati achitat 10 euro ; sa fie diferenta de curs intre data emiterii facturii si data incasarii acesteia ? Atit timp cit decontarea s-a facut in euro , aceasta diferenta se considera cheltuiala cu dif de curs valutar pentru firma furnizoare si nu are cum sa o recupereze de la Dvs . De altfel nici nu au cum sa o factureze catre Dvs si sa o pretinda la plata
Importanta este conditia de plata convenita in contract, care de obicei este consemnata in astfel de cazuri : " X euro platiti in RON la cursul zilei in care se face plata". Verificat daca nu s-a convenit alta zi de curs, respectiv cursul zilei in care se efectueaza factura. Cu toate ca nu se practica astfel de cursuri (la facturare) este posibil sa fi strecurat intentionat aceasta conditie, pe care ati semnat-o fara sa va dati seama.
Fata de dosarele anexa pe care vi le-a transmis, incercati in jurisprudenta si vedeti cum au fost solutionate si daca chiar sunt aceeasi speta, cu toate ca fiecare situatie, chiar si asemanatoare poate fi altfel gestionata si avea alta solutie sau hotarare. Depinde de cursul procesului si instanta.
tocma asta inteleg si eu, e diferenta lor de curs nefavorabila, pe care ar fi trebuit sa si-o asume, iar acum dupa aproape un an s-au trezit sa de-a lumea in judecata, culmea mai si castiga #-o
Totul pleaca de la contractul de transport pe care l-ati intocmit.Daca ati stipulat val.contract in eur si conditia de plata la cursul bnr( al bancii dvs) de la data platii, este totul OK, nu are baza legala pentru percepere diferente de curs valutar.(vedeti si norme la cod fiscal partea cu cursul valutar)Daca nu ati stipulat in ctr. aceste conditii obligatorii, dupa codul fiscal diferentele de curs la plata sunt considerate diferente de pret si trebuie facuta factura de diferente( in minus in cazul dvs).Deci oricum transportatorul va primi mai putin.Veniti cu amanunte.
Factura in euro
cristianasiia
cum inregistrez o factura facuta in euro intre 2 firme romanesti?(una transporta marfa in afara pt cealalta.o inregistrez in euro sau in lei?(in paranteza,in ... (vezi toată discuția)