„Un spațiu aflat în proprietatea a 2 persoane fizice, soț-soție, este dat în chirie către mai multe PFA-uri. Ambii soți trebuie să depună Declarația unică sau, pe baza unei declarații notariale, un soț cedează celuilalt veniturile și, astfel, poate doar unul de ei să depună?” a fost una dintre întrebările adresate miercuri celor de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri organizate de ANAF pe pagina proprie de Facebook.
Răspunsul ANAF a fost afirmativ - fiecare coproprietar trebuie să depună declarația unică la Fisc. Avem, mai jos, și baza legală care ne specifică negru pe alb acest lucru: „Venitul net din cedarea folosinței bunurilor deținute în comun pe cote-părți se repartizează între coproprietari proporțional cu cotele deținute de aceștia în coproprietate. Venitul net din cedarea folosinței bunurilor deținute în comun în devălmășie (coproprietatea caracteristică soților - n.red.) se repartizează în mod egal între proprietarii comuni. Repartizarea venitului net conform prevederilor de mai sus se face în condițiile în care în contractul de cedare a folosinței se menționează că partea contractantă care cedează folosința este reprezentată de coproprietari. În condițiile în care coproprietarii decid asupra unei alte împărțiri, se va anexa la contract un act autentificat din care să rezulte voința părților”, potrivit art. 40 din secțiunea referitoare la proprietatea comună din Normele de aplicare ale Codului fiscal.
Practic, cel care a pus întrebarea s-a referit și la faptul că poate exista între soți sau alt tip de coproprietari un alt fel de înțelegere. Dacă doar unul dintre coproprietari ar încasa veniturile, pentru că așa s-au înțeles coproprietarii să se întâmple, ar trebui ca acest lucru să fie stabilit la notar și un act autentic în acest sens să reflecte voința părților.
Este exclus însă ca într-un contract de închiriere a unui imobil care are mai mulți proprietari să vedem doar unul dintre aceștia trecut, pentru că dacă întregul imobil este închiriat, asta înseamnă că toți proprietarii și-au cedat folosința asupra acestuia chiriașului. Faptul că ei decid să-și împartă veniturile sub forma chiriei într-un alt mod e o chestiune ce interesează însă organul fiscal din perspectiva impozitului datorat de fiecare.
Similar, merită amintit aici faptul că și impozitul pe proprietate se plătește proporțional cu cota fiecărui coproprietar. Soții care dețin 50 - 50 % un imobil plătesc fiecare o porțiune de impozit în fiecare an la autoritățile locale.
Reamintim că declarația unică pentru veniturile din chirii și alte tipuri de venituri nesalariale (ale PFA-urilor, drepturi de autor, criptomonede ș.a.) are termen pe 25 mai anul acesta.