Cei care au depus declarația unică (formularul 212) anul trecut pentru că obțineau (și) venituri din chirii trebuie să definitiveze situația veniturilor și taxelor datorate și să le plătească pe acestea din urmă până la 25 mai 2021. Desigur, cei care au obținut venituri din chirii anul trecut și nu le-au declarat încă la Fisc o mai pot face până la aceeași dată.
Conform Codului fiscal, termenul de depunere a declarației unice trebuie respectat și de cei care au început să obțină astfel de venituri de la începutul anului curent. Astfel, până la 25 mai anul acesta, ei trebuie să facă o estimare a veniturilor ce le vor obține în acest an din această sursă (și altele vizate de declarația unică, dacă e cazul), dar plata impozitului și a eventualelor contribuții pentru veniturile pe 2021 are termen abia pe 25 mai anul viitor. Cu alte cuvinte, 25 mai 2021 e termen-limită doar pentru estimarea veniturilor pe 2021, nu și pentru plata dărilor fiscale aferente acestora.
În schimb, cei care încep să obțină venituri din chirii după termenul de 25 mai, pentru că e imposibil să-și facă o estimare la acest moment sau să prevadă că le vor obține, vor depune ulterior declarația, dar în cel mult 30 de zile de când semnează contractele. Oricum ar fi, depunerea se poate face anul acesta și electronic (Spațiul Privat Virtual, e-guvernare.ro), și la ghișeu.
Notă: Contribuabilii nu mai sunt obligați de ceva vreme să înregistreze la Fisc contractele prin care închiriază proprietățile lor. Înregistrarea contractelor la Fisc și fiscalizarea veniturilor din chirii sunt chestiuni total diferite.
Util: ANAF a pus la dispoziție anul acesta câte un model de completare a declarației unice pentru cei care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor: aici e disponibil modelul pentru cei care obțin chiria în lei și aici, modelul pentru cei care obțin și în valută.
Veniturile vizate
Ce venituri se fiscalizează, mai exact, prin declarația unică atunci când ne referim la cedarea folosinței bunurilor: venituri în bani şi/sau în natură, provenind din cedarea folosinţei bunurilor mobile şi imobile, obţinute în calitate de proprietar, uzufructuar sau alt deţinător legal, pentru care venitul net se determină în sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli:
a) venituri din cedarea folosinţei bunurilor calificate în categoria venituri din activităţi independente;
b) venituri din cedarea folosinţei bunurilor, în scop turistic;
c) venituri din cedarea folosinţei bunurilor, altele decât cele de la lit. a) şi b).
Atenție! În categoria „venituri din cedarea folosinţei bunurilor” calificate în categoria „venituri din activităţi independente” se cuprind:
- veniturile din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de cinci contracte de închiriere/subînchiriere, calificate în categoria venituri din activităţi independente (la sfârşitul anului fiscal precedent celui de raportare au realizat venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de cinci contracte de închiriere/subînchiriere şi începând cu anul de raportare califică aceste venituri în categoria venituri din activităţi independente);
- venituri obţinute din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare mai mare de cinci camere de închiriat, care determină venitul net anual în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Cu privire la închirierile în scop turistic, Codul fiscal a primit recent, adică de la începutul acestui an, câteva modificări important de menționat. Parlamentarii au stabilit, pentru cei care închiriază până la cinci camere anual, că aplicarea normelor de venit este obligatorie, nemaiexistând alternativa folosirii sistemului real (pe venituri realizate efectiv), ceea ce înseamnă că indiferent de valoarea veniturilor pe care le obțin, ei vor fi obligați să plătească la stat impozit și contribuții raportate la normele de venit stabilite de Fisc. În consecința acestor modificări, Fiscul a publicat recent modelul nou al fișei capacității de cazare, pe care trebuie să o completeze cei care obțin venituri de acest fel în 2021.
Impozitul e obligatoriu de plătit
Obținerea veniturilor din chirii conduce la obligația de a plăti impozit pentru acestea, în procent de 10%. Totuși, cota de 10% nu se aplică la venitul înscris în contract (valoarea chiriei), adică la brut, ci la acest venit brut din care se scade o cotă forfetară de 40% (venitul net, impozabil, la care se aplică impozitul de 10% este venitul brut, din contract, minus 40%).
Atenție! Perioada impozabilă, potrivit Codului fiscal, este anul fiscal care corespunde anului calendaristic. Prin urmare, dacă un contract de închiriere încheiat anul acesta se întinde dincolo de anul 2021, în declarația unică pentru anul 2020 nu au ce să caute veniturile obținute în altă perioadă, care nu face parte din acest an.
Plățile pentru impozitul și eventualele contribuții datorate în baza declarației unice se pot face oricând și în oricâte tranșe dorește contribuabilul, cel mai târziu până pe 25 mai anul următor.
Contribuția la sănătate se plătește doar la veniturile mai mari
Contribuția la sănătate e singura care ar putea fi plătită obligatoriu în cazul acestor venituri, pentru că cea la pensii nu e datorată pentru cele din chirii.
Nici CASS-ul nu e însă obligatoriu de plătit în toate cazurile, ci doar atunci când veniturile nete (calculate cum spuneam mai sus) depășesc 12 salarii minime brute. Pentru veniturile din 2021, raportarea venitului net se face la un plafon de 27.600 de lei (pentru că un salariu minim brut e de 2.300 de lei).
Cota de CASS este de 10%, aplicată unei baze stabilite prin Codul fiscal, iar nu veniturilor obținute din chirii. Baza e reprezentată de valoarea salariului minim. Lunar, procentul de 10% se aplică acestei baze de calcul, iar nu venitului brut ori net din chirii.
Admițând că nu se mai obțin alte venituri vizate de această declarație (dividende, activități independente, dobânzi, drepturi de autor etc.), declarația unică nu trebuie să pună dificultăți celor care o depun numai pentru chirii. Dacă se obțin mai multe astfel de venituri nesalariale, atunci raportarea la plafonul de venituri se face prin însumarea tuturor acestora, nu pe categorii de venituri, iar depunerea declarației cu privire la toate veniturile ar putea deveni, de la caz la caz, ceva mai dificilă.
Dacă se depășește plafonul de mai sus, CASS-ul e datorat chiar și dacă persoana e salariat și i se mai plătește și acolo CASS-ul (obligatoriu, oricum).
Important! Asigurarea la sănătate se dobândește de la momentul depunerii declarației unice și e valabilă până la 25 mai anul următor celui de depunere.
Unde se plătesc dările fiscale
Modalități de plată sunt mai multe, potrivit informațiilor de la Fisc:
- în numerar, la unitatea Trezoreriei statului;
- prin mandat poștal, la subunitățile Poștei Române;
- cu cardul, prin POS-urile instalate la unitățile teritoriale ale Trezoreriei statului sau în sistem online prin intermediul Sistemului Naţional Electronic de Plăţi, disponibil la adresa de internet www.ghiseul.ro;
- prin virament, utilizând ordinul de plată, din contul propriu deschis la o instituție de credit din România (bancă), inclusiv cel emis prin sisteme de plată electronică de tip „Internet banking”;
- prin virament, în numerar la ghișeele instituțiilor de credit sau la terminalele de plată instalate de acestea, utilizând contul tranzitoriu deschis pe numele Ministerului Finanțelor Publice.
Notă: Codurile IBAN pentru impozitele şi contribuţiile de asigurări sociale datorate de persoanele fizice sunt listate pe site-ul ANAF.