Potrivit noii reglementări, fondul va compensa "în mod egal și nediscriminatoriu, investitorii eligibili, în limita unui plafon maxim reprezentând echivalentul în lei a 20.000 euro”, calculat la cursul comunicat de Banca Națională a României la data constatării uneia dintre situațiile în care se acordă compensarea. ASF va avea, însă, posibilitatea de a revizui, prin noi reglementări, această limită maximă a plafonului, pentru respectarea cerințelor prevăzute de reglementările Uniunii Europene.
Practic, potrivi noii legi, similar prevederilor legale deja în vigoare, compensarea se va asigura în cazul în care o instituție membră a fondului, care contribuie la acesta, se află în incapacitate de a returna fondurile bănești sau instrumentele financiare datorate sau aparținând investitorilor, pe care le-a deținut în numele acestora, în legătură cu prestarea de servicii și cu activitățile de investiții. Printre instrumentele financiare amintite se numără acțiunile, depozitele sau contractele de opțiuni ori contractele futures.
Ca element de noutate, în noua reglementare, spre deosebire de legislația actuală, se menționează concret faptul că vor face excepție de la prevederile legii fondului cei care sunt deja compensați de o schemă de garantare a depozitelor, întrucât, în temeiul legii, niciun investitor nu are dreptul la o dublă compensație. Mai exact, o persoană care a investit la o instituție de credit care participă și la Fondul de compensare a investitorilor, dar căreia îi sunt, totodată, garantate depozitele și prin Fondul de garantare a depozitelor bancare, nu va putea primi bani de două ori, urmând să fie compensată în funcție de schema de garantare a depozitelor care i se aplică.
În acest sens, există deja, pe site-ul acestui fond, un registru al instituțiilor membre la Fondul de compensare a investitorilor, precum și o listă cu instituțiile de credit intermediare care contribuie la o altă schemă de compensare a investitorilor.
Situațiile în care persoanele ce investesc vor putea primi până la 20.000 de euro de la Fondul de compensare a investitorilor vor fi, potrivit noii legi, următoarele:
- cazul în care ASF constată, prin decizie, că o instituție membră a fondului, din motive ce sunt legate direct de situația financiară, nu este în măsură să își îndeplinească obligațiile rezultate din creanțele investitorilor și nici nu există perspectiva de a-și onora aceste obligații în cel mai scurt timp; dar și
- cazul în care instanța judecătorească competentă, pentru motive legate de situația financiară a unei instituții membre la fond, emite o hotărâre privind deschiderea procedurii insolvenței, având ca efect suspendarea posibilității investitorilor de a-și exercita drepturile cu privire la valorificarea creanțelor asupra respectivei entități.
Plata compensațiilor se va face, după o verificare prealabilă a celor care au investit, în limita plafonului de 20.000 euro, în maximum 3 luni de la data stabilirii investitorilor eligibili și a valorii creanțelor, termen care va putea fi prelungit de ASF, cu maximum 3 luni, la solicitarea fondului, pentru situații excepționale. În urma verificării prealabile, potrivit prevederilor noi, li se va suspenda orice plată persoanelor cercetate penal, în legătură cu o acțiune decurgând din sau având legătură cu spălarea banilor sau cu finanțarea terorismului, până la pronunțarea unei hotărâri definitive de către instanță. În plus, suspendarea plății va avea loc și pentru investitorii care se află sub efectul unei sancțiuni internaționale.
De asemenea, toate detaliile privind incapacitatea instituțiilor care participă la fond de a-și onora obligațiile față de investitori, locul, modul și perioada de timp în care se pot înregistra cererile de compensare, precum și data începerii plății compensațiilor către investitori vor fi publicate atât pe site-ul propriu al fondului, dar și într-o publicație locală de la sediile teritoriale ale membrilor fondului aflați în incapacitate de plată, precum și în cel puțin două cotidiene de difuzare națională.
Atenție! După cum spuneam, legea intră în vigoare la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, astfel că ea se va aplica începând cu data de 20 iunie 2021.
Comentarii articol (0)