Concret, decontarea directă va deveni “serviciul auxiliar de asigurare constând în acoperirea daunelor propriilor asigurați, care se contractează obligatoriu de către asigurător, respectiv asigurat”.
Apoi, prin acest proiect de OUG se introduce în legislația privind asigurările RCA noțiunea de prețuri de referință pentru valoarea orelor de manoperă practicate de service-urile auto. Aceste prețuri de referință sunt importante, deoarece valoarea despăgubirilor date pentru repararea mașinii avariate se va stabili și în funcție de valoarea orei de manoperă de la nivelul fiecărui județ.
De fapt, prețurile de referință ale manoperei practicate în țara noastră vor fi calculate anual pentru fiecare județ, vor fi orientative și vor fi publicate de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.
Decontarea directă între asigurătorii RCA va fi aplicabilă la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
- accidentele auto s-au produs pe teritoriul României;
- vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate sau înregistrate în România;
- prejudiciile au rezultat în urma unui eveniment produs exclusiv între două vehicule;
- ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului;
- din accident s-au produs prejudicii exclusiv vehiculelor (se exclud vătămările corporale).
În cazul în care se vor îndeplini toate condițiile amintite mai sus, persoana prejudiciată se va adresa direct asigurătorului propriu, care-l va despăgubi, cele două companii urmând să regleze situația financiară ulterior, ceea ce ar trebui să însemne că șoferii vor primi mai repede banii de la companiile de asigurări.
Chiar dacă măsurile de mai sus ar putea intra în vigoare în curând, va mai dura până când șoferii vor putea să folosească efectiv decontarea directă, fiindcă procedura de decontare va trebui stabilită, ulterior intrării în vigoare a măsurii, prin acte normative ale Autorității de Supraveghere Financiară.
Asigurătorii RCA care nu vor oferta obligatoriu decontarea directă sau care nu vor achita sumele datorate către celălalt asigurător în cel mult zece zile vor risca amenzi cuprinse între 50.000 și 5.000.000 de lei. Plafonul maxim al amenzii urmează să fie majorat de zece ori față de cel folosit în prezent.
Atenție! Mecanismul decontării directe este, în continuare, opțional pentru asigurat. Pentru a deveni obligatoriu, proiectul de OUG prezentat aici trebuie să fie adoptat de Guvern, iar, ulterior, să fie publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)