Astfel, firma de asigurare a persoanei vinovate de producerea accidentului rutier va avea la dispoziţie maximum 10 zile de la data notificării cererii de rambursare pentru a plăti sumele datorate asigurătorului RCA al persoanei prejudiciate.
Asigurătorul RCA al persoanei vinovate va plăti penalităţi de 0,2% pe zi de întârziere, dacă depăşeşte termenul de 10 zile, în situaţiile în care nu onorează obligaţia de plată, o face defectuos sau diminuează cuantumul despăgubirilor. Penalităţile de întârziere ar urma să se calculeze la nivelul sumei de despăgubire datorate sau la diferenţa de sumă neachitată şi s-ar plăti o dată cu suma asupra căreia se aplică.Neplata integrală la termen a despăgubirilor datorate ar poate fi amendată cu o amendă de până la 5 milioane lei, potrivit proiectului aflat în dezbatere publică. În prezent, amenzile pentru neplata integrală la termen a despăgubirilor sunt cuprinse în intervalul 50.000 lei şi 500.000 lei.
Potrivit aceluiaşi proiect, decontarea directă între asigurătorii RCA va fi aplicabilă la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
- accidentele auto s-au produs pe teritoriul României;
- vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate sau înregistrate în România;
- prejudiciile au rezultat în urma unui eveniment produs exclusiv între două vehicule;
- ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului;
- din accident s-au produs prejudicii exclusiv vehiculelor (se exclud vătămările corporale).
Important! Prevederile proiectului de OUG nu se aplică încă. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat de Guvern şi apoi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)