Prin Legea nr. 130 /2021, ce va modifica Codul de procedură penală de sâmbătă, se doreşte punerea în acord a prevederilor legale cu decizia CCR.
Mai exact, decizia CCR stabilește că practica actuală a instanțelor, prin care motivarea este emisă la ceva vreme de la anunțarea unei hotărâri, e neconstituțională. Altfel spus, atunci când e pronunțată o hotărâre într-un proces penal, motivarea trebuie să o însoțească, nu să apară la ceva vreme de la pronunțarea ei. După cum sublinia CCR în decizie, “este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării”.
Potrivit recentei legi, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se vor face în maximum 60 de zile de la încheierea dezbaterilor. Acest termen va putea fi amânat în mod succesiv, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile, în cazuri temeinic justificate, potrivit menţiunilor din propunere. "În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârilor nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la încheierea dezbaterilor", mai este stipulat în noua lege.
Termenul de apel va fi de acum 10 zile în situaţia în care hotărârea este redactată la momentul pronunţării soluţiilor prevăzute la art. 396 din Codul de procedură penală (rezolvarea acţiunii penale) şi articolul 397 (rezolvarea acţiunii civile) sau, după caz, de la data comunicării copiei minutei, în celelalte cazuri.
Această schimbare era necesară deoarece, așa cum am detaliat în acest material, redactarea motivării după apariția hotărârii duce la situații ușor nedrepte pentru condamnat - atunci când e vorba de o hotărâre definitivă, punerea soluției în executare și abia apoi aflarea motivelor pentru care se află în închisoare.
Comentarii articol (1)