Ce se va schimba
În ghidul publicat de CE scrie că „de la 1 iulie 2021, regulile de TVA pentru activitățile de comerț electronic transfrontalier de la afaceri către consumatori (B2C) se vor schimba. Rațiunea acestor modificări este depășirea barierelor din calea vânzărilor transfrontaliere online și abordarea provocărilor care decurg din regimurile de TVA pentru vânzările la distanță de bunuri și pentru importul de loturi de valoare mică.”
Principalele noutăți vor fi următoarele:
1. Vânzătorii online, inclusiv marketplace-urile online, se vor putea înregistra într-un singur stat membru UE și acest lucru va fi valabil pentru declararea și plata TVA-ului pentru toate vânzările la distanță de bunuri și livrările transfrontaliere de servicii către clienții din UE. În acest fel, firmele vor beneficia de o reducere majoră a birocrației prin înregistrarea în ghișeul unic OSS (One Stop Shop).
2. Pragurile actuale pentru vânzările de mărfuri la distanță în UE vor fi înlocuite cu un prag unic de 10.000 euro. Sub acest prag, livrările de servicii de telecomunicații, radiodifuziune și electronice și vânzările la distanță de bunuri din UE pot rămâne supuse TVA-ului în statul membru în care este stabilită persoana impozabilă.
3. Vor fi introduse dispoziții speciale prin care piețele/platformele online care facilitează livrarea bunurilor sunt considerate, în scopuri de TVA, ca fiind cele care au primit și furnizat bunurile în sine (așa-ziși furnizori considerați).
4. Vor fi introduse noi cerințe de păstrare a înregistrărilor pentru piețele/platformele online care facilitează furnizarea de bunuri și servicii, inclusiv în cazul în care astfel de marketplace-uri nu sunt furnizori considerați.
5. Scutirea de TVA la importul de loturi mici cu o valoare de până la 10 euro va fi eliminată, ceea ce va însemna că toate bunurile importate în UE vor fi supuse TVA-ului. Totodată, va exista un nou sistem special pentru vânzările la distanță de bunuri mici importate din teritorii terțe sau țări terțe - ghișeul unic de import IOSS (Import One Stop Shop) a fost creat pentru a simplifica declararea și plata TVA-ului.
6. Vor fi introduse măsuri de simplificare pentru vânzările la distanță de mărfuri importate în loturi de maximum 150 euro, în cazul în care IOSS nu este folosit.
Cine va fi afectat
Conform ghidului făcut de CE, schimbările din domeniul TVA-ului vor fi resimțite pe întregul lanț de aprovizionare al comerțului electronic. Adică începând cu comercianții și curierii și terminând cu consumatorii. „Toată lumea din lanțul de aprovizionare al comerțului electronic este afectată, de la vânzători online și piețe/platforme atât în interiorul, cât și în afara UE, până la operatorii poștali și curieri, administrațiile vamale și fiscale, inclusiv până la consumatori”, scrie sursa citată.
Comercianți online. În primul rând, aceștia trebuie să știe că pragurile actuale pentru vânzările de mărfuri la distanță către cumpărători din alte state UE (35.000 euro sau 100.000 euro, în funcție de statul UE) vor fi înlocuite cu un prag european unic de 10.000 euro. Sub acest prag, se poate continua aplicarea regulilor interne pentru TVA la vânzările transfrontaliere. Dacă se atinge pragul, însă, responsabilitatea legată de TVA va fi în statul UE în care se află cumpărătorii (este posibilă înregistrarea în OSS, unde TVA-ul datorat în alte state UE se va putea declara și plăti). În al doilea rând, toate bunurile importate în UE vor fi supuse TVA-ului (este posibilă înregistrarea în IOSS, pentru a simplifica declararea și plata de TVA pentru vânzările la distanță de bunuri importate în UE cu o valoare de maximum 150 de euro).
Site-uri, marketplace-uri și alte interfețe electronice. „Începând cu 1 iulie 2021, interfețele electronice, cum ar fi piețele/platformele online, vor avea noi roluri, în scopuri de TVA, în UE: acestea pot deveni furnizori considerați; acestea vor avea anumite obligații de evidență”, scriu cei de la CE. Așa-zișii furnizori considerați vor fi cei care facilitează vânzările la distanță de bunuri importate în UE cu o valoare de maximum 150 de euro și/sau livrările de bunuri către clienții din UE, indiferent de valoare, dacă furnizorul nu-i stabilit în UE (declararea și plata TVA-ului se va face prin OSS). Interfețele electronice nu vor fi furnizori considerați dacă vorbim de mărfuri în loturi importate în UE a căror valoare depășește 150 de euro, indiferent de unde e stabilit furnizorul, sau dacă vorbim de bunuri furnizate clienților din UE, indiferent de valoare, dacă furnizorul e stabilit în UE.
Operatori poștali și curieri. „Toate bunurile comerciale importate în UE vor fi supuse TVA-ului, indiferent de valoarea lor, ceea ce înseamnă că nu va mai exista o scutire pentru bunurile importate cu o valoare de până la [10 euro]. Vânzătorii online și piețele/platformele online care efectuează vânzări la distanță de mărfuri importate către clienți din UE, cu o valoare care nu depășește 150 euro, pot utiliza noul ghișeu unic de import IOSS pentru a declara și a plăti TVA. În această situație, responsabilitatea pentru colectarea TVA nu va reveni operatorilor poștali și curierilor”, este explicat în ghid. Practic, autoritățile europene spun că noile reguli vor asigura o simplificare a procedurilor și o trecere mai rapidă prin vămi, astfel încât bunurile vor ajunge mai repede la clienți.
Consumatori. În cazul consumatorilor, autoritățile europene spun că efectele noilor reguli vor fi indirecte și se vor traduce, în principal, prin reducerea fraudelor, creșterea veniturilor la bugetul statului și creșterea competitivității în comerțul online. Teoretic, pentru consumatori nu vor mai exista costuri surpriză sau taxe de plătit în vamă pentru mărfurile care vin din afara UE (aceste sume suplimentare vor apărea dacă vânzătorii online și interfețele electronice nu sunt înregistrate în IOSS).
Tranzacțiile acoperite de noile reguli
Conform autorităților europene, noile reguli de TVA aplicabile de la 1 iulie 2021 vor viza:
- vânzările la distanță de bunuri în UE făcute de furnizori sau furnizori considerați;
- vânzările interne de bunuri de către furnizorii considerați;
- furnizarea de servicii de către prestatori din UE și din afara UE către consumatorii din UE;
- vânzările la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe făcute de furnizori și furnizori considerați, cu excepția bunurilor supuse accizelor.
Atenție! Proiectul de OUG trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.