ACCES PREMIUM
De ce premium?
PFA: Facturile emise și neîncasate anul trecut se trec anul acesta în declarația unică?
Finalul lunii mai vine cu un termen fiscal important pentru cei care obţin venituri din activităţi independente, chirii sau dividende. În acest context, trebuie PFA-urile să cuprindă, în declarația unică pentru anul 2020, o factură emisă și neîncasată anul trecut?
Articolul continuă mai jos
Răspunsul este nu, conform
Laurei Ene, consultant fiscal, expert contabil și CEO Keez Expert Accountant.
Astfel, “
[o] factură emisă în anul 2020, dar neîncasată, nu va apărea în declarația unică aferentă anului 2020”, a subliniat, pentru avocatnet.ro, specialista. Acest lucru este valabil pentru PFA-urile care au optat pentru impozitarea în sistem real, nu și pentru cele care au ales norma de venit, care declară și plătesc la nivelul normei.
În schimb, potrivit CEO-ului Keez Expert Accountant, dacă, ”
[î]n anul 2020, se plătește, în avans, chiria aferentă anului 2021, aceasta este o cheltuială ce se va scădea în declarația unică aferentă anului 2020”.
“
[T]rebuie avut în vedere faptul că veniturile se recunosc în momentul încasării, iar cheltuielile, la momentul plății. Fie că vrem, fie că nu, fiecare dintre noi face contabilitate, doar că nu o știe. De ce spun acest lucru? Contabilitatea în partidă simplă este bazată pe încasări și plăți. Potrivit Codului fiscal, venitul net anual din activități independente se determină, în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri”, menționează Laura Ene.
Însă, mai adaugă ea,
contabilitatea în partidă simplă nu reflectă o imagine completă asupra afacerii PFA-ului, dar există opțiunea, pentru acesta, de a efectua trecerea la contabilitatea în partidă dublă.
Așadar, potrivit specialistei,
PFA-urile care au optat pentru impozitarea în sistem real nu vor include, în declarația pe care o depun anul acesta
pentru 2020, facturile emise, dar neîncasate anul trecut. Cei care au ales impozitarea la normă de venit declară și achită, așa cum am menționat deja, la nivelul normei alese.
Clarificarea este importantă în contextul în care, în 2021,
declaraţia unică (formularul 212)
se depune la Agenția Națională de Administrare Fiscală
până pe data de 25 mai, inclusiv.
În cadrul acesteia, se declară veniturile realizate efectiv anul trecut, în 2020, precum și impozitul anual pe venit şi contribuţiile sociale aferente acestor venituri, precum și veniturile estimate pentru anul 2021.
Recomandăm, pentru context și o mai bună înțelegere a caracteristicilor sistemelor de impozitare amintite,
analiza comparativă realizată de redacția noastră, pornind de la opinia specialiștilor, între impozitarea în sistem real și cea în sistem forfetar, denumită și normă de venit.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.