ACCES PREMIUM
De ce premium?
Clarificări
De-acum, fiecare act de muncă trebuie semnat cu același tip de semnătură. Nu se pot folosi simultan, pe același document, și semnătură electronică, și olografă
Contractele de muncă, actele adiţionale ale acestuia sau orice alte documente folosite în domeniul relaţiilor de muncă, pot fi semnate şi electronic, avansat sau calificat, după ce joi a fost oficializată o OUG care introduce această prevedere în Codul muncii. Înscrisurile în relaţiile de muncă vor putea să fie semnate, în continuare, şi de mână, dacă angajatorul sau salariatul preferă acest lucru, însă ambele părţi trebuie să aibă acelaşi tip de semnătură pe documente.
Articolul continuă mai jos
OUG 36/2021, care a fost publicată joi în Monitorul Oficial, a modificat Codul muncii şi permite firmelor şi angajaţilor să folosească semnătura electronică avansată sau calificată, însoţită de marca temporală, pe lângă semnătura olografă (de mână), la întocmirea documentelor ce ţin de domeniul relaţiilor de muncă.
Actul normativ adoptat de Guvern
nu obligă angajatorii sau salariaţii să folosească semnătura electronică, ci lasă la latitudinea părţilor implicate să aleagă ce modalitate preferă.
Totuşi, OUG 36/2021 stabileşte clar faptul că
„părţile trebuie să utilizeze acelaşi tip de semnătură”.
Mai exact,
atât angajatorul, cât şi salariatul vor folosi amândoi fie semnătura olografă, fie cea electronică (indiferent că este avansată sau calificată)
pentru semnarea contractului individual de muncă sau a unui act adiţional. Asta înseamnă că salariatul nu va putea să semneze de mână un contract, pentru ca apoi angajatorul să ia respectul document şi să îl semneze electronic, amândoi trebuie să semneze în acelaşi fel.
Actul normativ mai prevede faptul că
angajatorul nu va putea să oblige un salariat sau un candidat să folosească semnătura electronică avansată sau semnătura electronică calificată pentru semnarea actelor de muncă. Dacă vrea, un angajator poate suporta cheltuielile pentru achiziţionarea semnăturii electronice pentru salariat, însă nu va fi obligat să facă acest lucru.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)