Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Reuters: Prețurile locuințelor au crescut vertiginos în Europa și apare riscul unei noi bule imobiliareGuvernul suedez vrea să închidă aeroportul Bromma, din vestul capitalei Stockholm, pentru ca pe acest teren să fie construite aproximativ 30.000 de noi locuinţe, reducând astfel un deficit de spaţii de locuit care a provocat o creştere explozivă a preţului locuinţelor în capitala Suediei, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Suedia nu este singura ţară care caută soluţii inovative pentru a creşte oferta de spaţii de locuit şi astfel să reducă acumularea de credite ipotecare neperformante care ameninţă întreaga economie. În multe metropole europene preţul locuinţelor a crescut timp de mai multe decenii, stimulat de un amestec de dobânzi reduse, criză de terenuri şi construcţii care nu pot să ţină pasul cu cererea.
În locul fostului aeroportul Tegel, închis în luna noiembrie a anului trecut, autorităţile din Berlin intenţionează să construiască peste 5.000 de apartamente. În paralel, decidenţii din Berlin caută o modalitate prin care să poată construi locuinţe sociale pe terenul fostului aeroport Tempelhof din centrul capitalei Germaniei.
"Pe termen mediu, avem nevoie de 200.000 de noi apartamente", susţine Sebastian Scheel, senator pentru dezvoltare urbană şi locuinţe în cadrul Primăriei Berlinului, adăugând că jumătate dintre aceste apartamente ar trebui construite de sectorul public şi subvenţionate în conformitate cu prevederile privind locuinţele sociale.
În pofida efectelor pandemiei asupra economiilor europene, care au generat comparaţii cu criza financiară din 2008, preţurile la proprietăţile imobiliare au crescut accelerat în ultimul an. Cererea venită din partea celor care lucrează de acasă a contribuit la creşterea preţurilor iar stimulentele fiscale şi monetare fără precedent, destinate să menţină economiile pe linia de plutire, nu au făcut decât să arunce gaz pe foc.
Vaccinul Pfizer a fost autorizat în SUA pentru copiii cu vârsta peste 12 aniAutorizarea vaccinului împotriva COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech a fost extinsă la adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani în Statele Unite. Anunțul a fost făcut de Agenţia americană pentru Medicamente, relatează AFP, citată de Agerpres.
Acesta este
„un pas important în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Acţiunea noastră de astăzi permite protejarea unei populaţii mai tinere împotriva COVID-19”, a spus Janet Woodcock, şeful interimar al FDA.
Vaccinul era autorizat până acum în urgenţă pentru persoanele cu vârsta de 16 ani şi peste. Pe viitor, poate fi administrat mai multor milioane de adolescenţi, în două doze care conţin aceeaşi concentraţie ca vaccinul pentru adulţi.
„Părinţii şi tutorii pot fi siguri că Agenţia a efectuat o analiză riguroasă şi detaliată a tuturor datelor disponibile”, a spus Woodcock.
Canada a devenit miercuri prima ţară care a autorizat vaccinul pentru această grupă de vârstă. De asemenea, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) studiază în prezent extinderea vaccinului Pfizer pentru adolescenţi.
Fondul european de redresare ar putea să devină un instrument permanentFacilitatea de Revenire şi Rezilienţă, fondul de redresare pus la punct de Uniunea Europeană, ar putea dobândi un caracter permanent dacă va avea succes în stimularea creşterii şi crearea unei economii mai verzi şi mai digitale, au declarat luni principalii responsabili cu economia din cadrul Comisiei Europene, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Anul trecut, cele 27 de state membre au ajuns la un acord fără precedent, pentru a împrumuta în comun 750 de miliarde de euro destinate unui fond care să combată recesiunea economică provocată de pandemia de COVID-19 şi de asemenea să răspundă la provocările create de schimbările climatice.
Pentru a depăşi rezistenţa tradiţională a statelor membre din nordul UE, partizane ale austerităţii, la ideea unor împrumuturi în comun cu statele din sudul continentului, renumite pentru politicile lor fiscale mai relaxate, fondul de redresare a fost descris drept o măsură extraordinară cu caracter unic.
Comentarii articol (0)