De la data aderarii, actuala legislatie in domeniul TVA va fi abrogata si inlocuita cu legislatia armonizata cu acquis-ul comunitar.
O modificare importanta, care-i va afecta pe toti cei care sint in prezent inregistrati ca platitori de TVA, o constituie desfiintarea barierelor vamale intre statele membre ale Uniunii Europene, care va avea drept efect eliminarea controlului vamal al miscarii bunurilor intre aceste state.
Potrivit ANAF, cel care va vinde un produs sau un serviciu unui client dintr-un stat membru va mentiona TVA doar pe factura in cota de 19%, cumparatorul urmind sa plateasca efectiv TVA la cota prevazuta in statul respectiv. In ceea ce priveste tranzactiile interne, nu se va schimba nimic.
Dispar notiunile de import si export
Notiunile de export si import in relatia dintre statele membre vor disparea, fiind inlocuite de notiuni noi, precum livrarea intracomunitara (in locul exportului) si achizitia intracomunitara (in locul importului).
Datorita desfiintarii barierelor vamale, controlul miscarii bunurilor intre statele membre va fi realizat prin intermediul sistemului electronic VIES (VAT International Exchange System), acel sistem pentru intirzierea in implementarea caruia Romania a primit steguletul rosu la ultimul raport UE.
De exemplu, atunci cind se raporteaza o achizitie intracomunitara in Romania, se va verifica daca furnizorul are un numar valabil atribuit in scopuri de TVA in statul sau membru si daca operatiunea este declarata in statul sau.
Pentru achizitiile intra-comunitare, operatorii economici inregistrati in scopuri de plata a TVA nu vor face plata efectiva, ci vor aplica taxarea inversa, respectiv plata prin decontul de TVA.
Transportul marfurilor
Si in ceea ce priveste prestarile de servicii vor exista modificari semnificative. Apare o noua notiune, transportul intracomunitar de bunuri, care are reguli diferite fata de transportul international de bunuri intre statele membre si tarile terte.
Astfel, transportul international de bunuri, aferent unui import sau export, este si va ramine scutit de TVA, in timp ce transportul intracomunitar de bunuri nu este scutit de TVA, dar, daca un client transmite transportatorului un cod valabil de TVA din alt stat membru decit Romania, de unde pleaca transportul, atunci clientul va plati taxa din tara sa, iar transportatorul roman va factura fara TVA.
In mod reciproc, cind un operator economic din Romania contracteaza un transport cu un transpor-tator din alt stat membru, va trebui sa comunice codul sau de TVA din Romania si prin urmare va datora taxa aferenta in Romania, dar nu va face plata efectiva, ci va aplica regula taxarii inverse, adica a platii cu decontare de TVA. Foarte importanta va fi comunicarea Codului de inregistrare in scopuri de plata a TVA, care in majoritatea cazurilor conduce la facturarea fara TVA de catre prestator si aplicarea taxarii inverse de catre clientul din alt stat membru, daca acesta din urma este inregistrat in scopuri de plata a TVA.
Scutiri eliminate, scutiri introduce
Regulile europene impun eliminarea unor scutiri de TVA, dar si introducerea unora noi.
O data cu aderarea, vor fi eliminate o serie de scutiri de TVA incompatibile cu acquis-ul comunitar. Printre cele mai semnificative amintim scutirea de TVA pentru activitatile de cercetare-dezvoltare, pentru comisionul pentru tranzactiile burselor de marfuri, precum si pentru veniturile obtinute de Societatile de Valori Mobiliare pentru administrarea si depozitarea de actiuni, titluri de participare, titluri de creante, pentru operatiunile finantate din fonduri nerambursabile acordate de guverne straine si organizatii internationale si pentru ingrijirile medicale veterinare.
Pe de alta parte, au fost incluse in legislatia armonizata o serie de scutiri de TVA obligatorii, precum: scutirea serviciilor publice postale, scutirea pentru livrarile de aur catre Banca Nationala a Romaniei, scutirea pentru operatiunile de leasing cu bunuri imobile, scutirea pentru vinzarea de terenuri de orice fel cu exceptia celor construibile, scutirea de TVA pentru vinzarea de constructii care nu sint noi.
Regimuri speciale
Se vor implementa regimuri speciale noi precum: regimul special pentru aurul de investitii, regimul special pentru bunuri second-hand, si pentru opere de arta si de colectie, regimul special pentru servicii electro-nice prestate de persoane care nu sint stabilite in Comunitate pentru persoane neimpozabile stabilite in interiorul Comunitatii.
Sectorul imobiliar
In cadrul sectorului imobiliar, modificarile legislative vor fi semnificative. Leasingul cu bunuri imobile va fi scutit de TVA (cu drept de optiune pentru taxare). Livrarea bunurilor imobile care nu sint noi si de terenuri care nu sint construibile va fi scutita de TVA, dar va fi insotita si de obligativitatea ajustarii dreptului de deducere exercitat pentru respectivul bun imobil.
Si dupa aderare se va continua aplicarea masurilor de simplificare pentru cei care vor opta pentru taxarea operatiunilor imobiliare, care in prezent este cunoscuta sub denumirea de taxare inversa.
Comentarii articol (0)