avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA cine plateste TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

cine plateste TVA

Buna ziua!

Doresc sa export bunuri achizitionate din China in UE.
As dori sa stiu cine plateste TVA in acest caz.
Firma mea sau firma din alte state din UE care cumpara marfa de la mine.
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 17:40, 14 Decembrie 2011
Tu vei plati TVA la import, pentru produsele din China.
Pentru export in UE, daca operatiunea implica doi platitori de TVA vei factura fara TVA.
daca importul este urmat de o livrare intracomunitara de bunuri, atunci nu se plateste TVA catre autoritatile vamale, fiind o operatiune scutita, iar mai departe se va factura tot fara tva (daca ambele firme au cod valid de tva)

ART. 142 Scutiri pentru importuri de bunuri şi pentru achiziţii intracomunitare
(1) Sunt scutite de taxă:
l) importul în România de bunuri care au fost transportate dintr-un teritoriu terţ sau o ţară terţă, atunci când livrarea acestor bunuri de către importator constituie o livrare scutită conform art. art. 143 alin. (2).

norme:
44. Scutirea menţionată la art. 142 alin. (1) lit. l) din Codul fiscal se acordă în cazurile în care importul este urmat de livrarea bunurilor scutite în temeiul art. 143 alin. (2) din Codul fiscal, numai dacă, la data importului, importatorul a pus la dispoziţia organelor vamale cel puţin informaţiile următoare:

a) codul său de înregistrare în scopuri de TVA atribuit conform art. 153 din Codul fiscal;

b) codul de înregistrare în scopuri de TVA al clientului căruia îi sunt livrate produsele în conformitate cu art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, atribuit în alt stat membru, sau codul său de înregistrare în scopuri de TVA, atribuit în statul membru în care se încheie expedierea sau transportul produselor, atunci când acestea sunt transferate în conformitate cu art. 143 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal;

c) dovada faptului că produsele importate urmează să fie transportate sau expediate din statul membru în care se face importul spre un alt stat membru în aceeaşi stare în care se aflau în momentul importului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire de tva florens florens Buna ziua Am un partener dintr-o tara comunitara (Polonia) care aduce frecvent bunuri prin portul Constanta. Doresc sa stiu cum as putea sa-i fac vamuriea ... (vezi toată discuția)
Tva pt marfa di import LUIZAION LUIZAION cum inregistrez tva pt marfa din import destinata revanzarii? platesc tva la marfa + adaos comercial, e foarte mult (vezi toată discuția)
Facturare cu tva? viobercea viobercea Firma din Romania emite o factura catre o firma din Africa pentru o livrare de bunuri, insa bunurile sunt transportate de catre firma din Romania intr-un stat ... (vezi toată discuția)